14.11.2010. / 15:00

Autor: Deutsche Welle

Sintetičke droge sve jeftinije i popularnije

Kako pokazuje najnoviji izvještaj njemačke vlade, Europskog centra za suzbijanje droge i Ujedinjenih naroda, interes za marihuanu je sve više u padu, no istodobno raste interes za razne sintetičke mješavine

„Iako marihuana u Europu u najvećoj mjeri stiže sa sjevera Afrike, ona se posljednjih godina sve češće uzgaja i na starom kontinentu. Pri tome ne mislim na kućni uzgoj u teglicama za cvijeće, već na intenzivni uzgoj kanabisa", kaže Wolfgang Götz iz Europskog centra za suzbijanje droge i narkomanije.

No, s druge strane, kako pokazuje i izvješće Ujedinjenih naroda, treba naglasiti da konzumiranje marihuane ipak nije u porastu. Ovo vrijedi i za Njemačku; ovdje naime kod mladih postoji sve manji interes za kanabis a slično je i kada je u pitanju heroin. Međutim, to ne znači da i problem po pitanju konzumacije droge uopće postaje manji.

Sintetičke mješavine preplavile Europu

U međuvremenu su sve popularnije sintetičke droge, točnije njihove mješavine. Neke od njih se čak i na internetu reklamiraju i promoviraju kao legalna alternativa nelegalnim drogama. „Kada izlaze, veliki broj mladih ljudi poseže za psihoaktivnim drogama, koje pri tome mješaju na razne načine. To je postalo normalno. Uz droge se često konzumira i alkohol", kaže Wolfgang Götz.

Stručnjaci upozoravaju da su amfitamini, razna stimulativna kemijska sredstva i spomenute sintetičke mješavine već sada preplavili europsko tržište a svake godine se pojavljuje i nekoliko novih sintetičkih supstanca. Primjerice, prošle godine bilo ih je 24, ove 31. Alarmantna je i upotreba tzv. „party droga", prije svega takozvanog ekstazija. U njegovom sastavu se često nalaze opasne materije.

Opasno kasno djelovanje sintetičkih droga

Mechtild Dyckmans koja je u njemačkoj vladi zadužena za borbu protiv narkomanije kaže da je kod ovih droga najopasnije njihovo kasno djelovanje. „Oni koji ih konzumiraju često nisu svjesni da će tableta (možda) početi djelovati puno kasnije i onda u tom nestrpljenju uzimaju i drugu tabletu, a to vodi opasnom narušavanju zdravlja", kaže Dyckmans.

Za Njemačku i Europu bi se moglo reći da će sintetičke droge uskoro postati daleko veći problem nego upotreba kokaina ili heroina. Njihova proizvodnja postaje sve jeftinija, a broj korisnika raste. U izvješću Ujedinjenih naroda stoji da je u ove „poslove" svakako umiješana I mafija.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Početak kraja rata protiv marihuane?

Početak kraja rata protiv marihuane?

Suradnik u neprofitnoj ustanovi Independent Institute Anthony Gregory piše za Huffington Post o apsurdnom američkom ratu protiv lakih droga koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika