15.11.2010. / 07:54

Autor: Martina Čizmić

Propao dogovor: Banka iz Basela ne želi se miješati u hrvatsko-slovenski spor

Jedino na što su bankari iz Basela spremni je ponuditi prostor u kojem bi guverneri bivših država Jugoslavije neformalno razgovarati o toj temi, pa se možda i dogovoriti

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorBanka za međunarodna poravnanja iz Basela srušila je idilične priče o rješavanju pitanja štediša stare Ljubljanske banke kada je uputila pismo kojom odbija hrvatski zahtjev za posredovanjem u sporu sa Slovenijom.

Podsjetimo, premijerka Jadranka Kosor i njen slovenski kolega Borut Pahor na svom su sastanku na Bledu isticali kako će do studenog biti riješeno pitanje štediša stare Ljubljanske banke i to pomoću Banke iz Basela. I na posljednjem sastanku u Lovranu isticali su kako će pitanje stare devizne štednje biti brzo riješeno. No, čini se da su takve izjave bile samo za šminku.

Večernji list piše kako su i generalni direktor BIS-a Jaime Caruiana i generalni tajnik Peter Dittus odbili ponudu hrvatske Vlade da posreduju u sporu za Slovencima. U službenoj odbijenici koju su iz Basela poslali početkom studenog, stoji kako BIS u tom procesu ne može ponuditi ništa novo.

Jedino na što su bankari iz Basela spremni je ponuditi prostor u kojem bi guverneri bivših država Jugoslavije neformalno razgovarati o toj temi, pa se možda i dogovoriti.

Podsjetimo, premijeri su u nekoliko navrata isticali kako su pronašli rješenje za problem koji opterećuje međusobne odnose 20 godina. Radi se o oko 420 milijuna eura koje su hrvatski građani štedjeli u Ljubljanskoj banci. Dio tog duga, oko 260 milijuna eura, Hrvatska je preuzela u svoj javni dug. Ostatak, oko 160 milijuna eura, zadržale su štediše kao dug njima.

Da li je priča o dogovoru i posredovanju Banke iz Basela bilo samo kupovanje vremena u javnosti ili pametno smišljena varka kojom je Slovenija nagovorila Hrvatsku na nastavak pregovora o deviznoj štednji kroz pitanje sukcesije, tek treba vidjeti. Za sad je jedno jasno - hrvatski štediše Ljubljanske banke i dalje se ne mogu nadati svome novcu u neko dogledno vrijeme.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 15.11.10. 13:00

Bude Jaca dala pizdu Pahiju i sve bude bilo u redu. Čmarko nemoj biti ljubomoran, ipak je on faca i bogat.


registracija
11/1/10

fluid, 15.11.10. 14:07

Čuli su ovi iz EU onu staru poslovicu;"Čuvaj svoje konje dok se cigani svađaju"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika