15.11.2010. / 09:20

Autor: Hina

Obama Medvedevu: Ratifikacija Novog START-a je apsolutni prioritet

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da je "prilično optimističan" da će do isteka mandata sadašnjeg saziva Kongresa ishoditi ratifikaciju novog ugovora o smanjenju nuklearnog razoružanja s Rusijom

Dmitrij Medvedev i Barack Obama (Reuters)Dmitrij Medvedev i Barack Obama (Reuters)Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da je "prilično optimističan" da će do isteka mandata sadašnjeg saziva Kongresa ishoditi ratifikaciju novog ugovora o smanjenju nuklearnog razoružanja s Rusijom

"S obzirom na to da se radi o dobrom ugovoru, s obzirom na to da ima podršku bivših visokih republikanskih vladinih dužnosnika, nadam se i očekujem da ćemo uspjeti" ishoditi njegovu ratifikaciju, kazao je Obama novinarima u Air Force Oneu koji ga je vraćao u Washington nakon putovanja po Aziji.

Njegova državna tajnica Hillary Clinton te ministar obrane Robert Gates potpisali su istodobno zajednički članak u dnevniku Washington Postu kojim traže da zastupnici ratificiraju tekst.

"Novi ugovor START zaslužuje brzu ratifikaciju. Naša nacionalna sigurnost ovisi o tome", pišu Clinton i Gates. "Novi START omogućit će postavljanje temelja za buduća smanjenja taktičkog nuklearnog naoružanja", zaključili su.

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je u Yokohami svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu poručio da ratifikacija novog sporazuma o redukciji nuklearnog naoružanja (Novi START) za njega ima apsolutni prioritet.

Obama se žuri da ratificira sporazum prije nego što novi saziv Kongresa, nakon izbora u studenome na kojima su njegovi demokrati pretrpjeli težak poraz, održi konstitutivnu sjednicu u siječnju.

Dvojica su predsjednika novi sporazum o redukciji nuklearnog naoružanja potpisala u travnju ove godine u Pragu. Osim što je njime bitno smanjen nuklearni arsenal obiju zemalja, uveden je i novi režim nadgledanja preostalog.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika