15.11.2010. / 12:31

Autor: Hina , Nacional.hr

Indeks rizika od terorizma: U Somaliji najopasnije, Grčka i Španjolska najrizičnije u Europi

Ove je godine 16 zemalja svrstano u kategoriju "ekstremna rizika" od terorističkog napada. Iza Somalije, Pakistana, Iraka i Afganistana na popisu su područja pod palestinskom samoupravom, Kolumbija, Tajland, Filipini, Jemen i Rusija

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSomalija je zemlja najizloženija terorstičkim napadima, ispred Pakistana, Iraka i Afganistana, pokazuju rezultati Indeksa rizika od terorizma (TRI) koju svake godine sastavlja britanska savjetodavna tvrtka Maplecroft.

Ove je godine 16 zemalja svrstano u kategoriju "ekstremna rizika" od terorističkog napada. Iza Somalije, Pakistana, Iraka i Afganistana na popisu su područja pod palestinskom samoupravom, Kolumbija, Tajland, Filipini, Jemen i Rusija.

TRI se sastavlja kako bi zainteresirane organizacije mogle prepoznati i pratiti terorističke rizike za sigurnost ljudi i imovine. Maplecroft se pri izradi TRI-ja koristio podatcima od lipnja 2009. do lipnja 2010. po učestalosti i jakosti napada.

U Somaliji je u navedenu razdoblju bilo 556 terorističkih napada s 1437 ubijenih i 3408 ranjenih ljudi. Somalija ima najveći broj mrtvih od terorizma po stanovniku i najveći broj žrtava po napadu. Najveća prijetnja u toj zemlji je islamistička organizacija Al-Šabab.

U Europi najveća opasnost od terorističkih napada je u Grčkoj, koja se nalazi na 24. mjestu na popisu, odnosno tri ispred Španjolske. Obje su zemlje u kategoriji "visoka rizika". Prva zbog napada anarhističkih skupina, a druga zbog prijetnje ETA-e.

Ni jedna od ostalih zapadnih zemalja ne pripada u kategoriju "ekstremna ili visoka rizika". SAD (33.), Francuska (44.) i Britanija (46.) nalaze se u kategoriji "umjerena rizika", a primjerice Njemačka (70.) u kategoriji "niska rizika".

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika