15.11.2010. / 15:26

Autor: Hina

Sindikati o proračunu: Ovakav prijedlog je neodrživ, opet će biti potreban rebalans

Nejasno je zašto Vlada nije ništa napravila na povećanju prihoda jer trebali su povećati poreze na imovinu i na najviše plaće, te uvesti porez na kapitalnu dobit, na bogato nasljedstvo i na svaki prihod od rente

Ozren MatijaševićOzren MatijaševićPrijedlog proračuna za 2011. godinu, koji je Vlada danas uputila Hrvatskom saboru, neodrživ je jer se prihodovna strana neće puniti kako je predviđeno, pa će i ovoga puta biti nužan rebalans proračuna, ocijenio je danas predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Nastavlja se gospodarsko putovanje bez kormilara s obzirom da i dalje nema nužnog zaokreta prema smanjenju troškova i poreznom rasterećenju, komentirao je Matijašević prijedlog koji predviđa prihode od 107,4 milijardi kuna, a rashode od 122,3 milijarde kuna, tako da bi deficit iznosio 14,8 milijardi kuna.

Sindikati nisu ni deklarativno upoznati s prijedlogom proračuna, čime je Vlada još jednom pokazala koliko drži do socijalnih partnera.

Mogli su nas izvijestiti neovisno o tome što Gospodarsko-socijalno vijeće trenutno ne funkcionira, no jedino im je važno bilo dobiti potporu koalicijskih partnera, kako bi imali dovoljno ruku u Saboru, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

S druge strane, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić smatra kako se radi o vjerojatno jedinom mogućem prijedlogu proračuna koji je Vlada trenutno mogla izraditi.

Zamrznuli su mirovine, a plaće u javnom sektoru su zamrznute još prema našem sporazumu s Vladom iz svibnja prošle godine, tako da MMF ni ne treba dolaziti u Hrvatsku radi zamrzavanja plaća. Više se nema što zamrzavati i smanjivati osim poljoprivrednih subvencija, a to ne ide preko noći, napominje Ribić.

Nejasno je, međutim, zašto Vlada nije ništa napravila na povećanju prihoda jer trebali su povećati poreze na imovinu i na najviše plaće, te uvesti porez na kapitalnu dobit, na bogato nasljedstvo i na svaki prihod od rente. Povećanje proračunskih prihoda trebaju platiti bogati članovi društva, ističe Ribić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 15.11.10. 16:23

Dragi sindikalci ne znaju da novac ne raste na grani. Da znaju, znali bi da traže nemoguće. Država nam gubi 7 milijardi samo na uvoz. Samo banke ostvari 3 milijarde profita. I to skupa je 10 milijardi. A svi ostali se moramo zadovoljiti sa 4 milijarde. Taj novac je suma profita (ušteda) umanjena za novčane gubitke.Tj. mnogi u državi će ostvariti profit na nečijem gubitku. To je tako jer su kredit u stagnaciji. Samo kad postoji rast kredita, tada se pojavljuje i dodatni profit zbog razlike u plasiranju i otplati kredita. Ta je situacija prisutna od 1994. i posljedica je pogrešne regulacije novca u državi. Rješenje za to postoji na sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-kize. Time se daljnje zaduživanje za veći dio deficita proračuna može izbjeći.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika