15.11.2010. / 15:43

Autor: Hina

Dovršen spis u 'aferi Spice': Polančec i društvo iz Podravke uskoro pred optužnim vijećem

Tijekom jednogodišnje državnoodvjetničke istrage USKOK je ispitao više od stotinu svjedoka, a još ih je pedesetak ispitala obrana u zasebnoj istrazi. No, kako obrana prije podizanja optužnice nije uspjela ispitati sve planirane svjedoke, predložit će da ih na saslušanje pozove sud, a među njima će, prema najavama, biti i bivši premijer Ivo Sanader

Damir PolančecDamir PolančecSpis od preko 40 tisuća stranica na kojima se temelji sumnja da su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, sedmorica nekadašnjih Podravkinih čelnika i njihovi poslovni partneri Podravku oštetili za oko 400 milijuna kuna zaključen je i uskoro bi se trebao naći pred optužnim vijećem koje će odlučiti o osnovanosti USKOK-ove optužnice u "aferi Spice", doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sudac istrage Krešimir Devčić dovršio je rad na jednom od najopsežnijih spisa u povijesti hrvatskog pravosuđa i predao ga Kaznenom odjelu zagrebačkog Županijskog suda gdje bi se trebao odrediti sastav optužnog vijeća i datum njegova ročišta.

Optužno će vijeće, iza zatvorenih vrata, saslušati rezultate istrage i dokaze na kojima se zasniva optužnica kojom se osmorica iz "afere Spice" terete da su se udružili i raznim gospodarskim malverzacijama najveću hrvatsku prehrambenu tvrtku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna.

Prema odredbama novog Zakona o kaznenom postupku optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je tužiteljstvu vratiti na doradu.

Ukoliko optužnica bude prihvaćena na sudu se dogovara tzv. pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koji će se ispitati na glavnoj raspravi. Optuženici će se zatim prije početka suđenja još jedanput moći očitovati o optužbama koje im se stavljaju na teret, a do te je faze postupka moguća i nagodba s tužiteljstvom.

Uz Polančeca optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, zatim vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, optužnicom podignutom u rujnu, tereti ih se i za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Tijekom jednogodišnje državnoodvjetničke istrage USKOK je ispitao više od stotinu svjedoka, a još ih je pedesetak ispitala obrana u zasebnoj istrazi. No, kako obrana prije podizanja optužnice nije uspjela ispitati sve planirane svjedoke, predložit će da ih na saslušanje pozove sud, a među njima će, prema najavama, biti i bivši premijer Ivo Sanader.

Dođe li do suđenja nasuprot obrane će se, osim USKOK-ovih tužitelja, naći i predstavnici Podravke koji su od optuženika zatražili da solidarno nadoknade štetu od 400 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika