15.11.2010. / 15:53

Autor: Nacional.hr

Palestinskom vodstvu prijeti raspad prije nego se 'pomire' s Izraelcima

Ova informacija došla je od visokog obavještajnog izraelskog dužnosnika, koji je trenutnu situaciju na Zapadnoj Obali opisao najboljom u proteklih deset godina

Mahmoud AbbasMahmoud AbbasPalestinsko vodstvo moglo bi se raspasti prije nego što se ostvari bitan pomak prema miru s Izraelom, što bi za ovu zemlju bilo vrlo loše, javlja BBC. Ova informacija došla je od visokog obavještajnog izraelskog dužnosnika, koji je trenutnu situaciju na Zapadnoj Obali opisao najboljom u proteklih deset godina zahvaljujući dobrom odnosu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i palestinskog premijera Salama Fayyada. Oni se, prema izvoru, baš i ne vole ali oboje djele stav kako je terorizam loš za Palestince i oboje podržavaju djelovanje Palestinskih sigurnosnih snaga.

No, problem je što Mahmoud Abbas želi ući u povijest kao čovijek koji je uspostavio palestinsku državu, ali je 'umoran i dosta mu je pritisaka' Hamasa koji ne želi prihvatiti mirno rješenje. U slučaju Abbasove ostavke, izraelski dužnosnik tvrdi kako bi se raspalo bi se cjelokupno palestinsko vodstvo, a Salam Fayyadove šanse kako bi postao predsjednik ili zadržao mjesto predsjednika vlade bile bi minimalne zbog slabe potpore i razdora u vladajućoj stranci Fatah.

BBC-jev izvor navodi kako Abbas neće odstupiti još bar nekoliko mjeseci i da stoga treba ubrzati pregovore s Izraelskom stranom. On navodi i kako će samo potpisivanje sporazuma u završnoj izazvati nasilje ekstremista s obije strane. Napomenuo je i kako se Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze protivi mirovnom sporazumu s Izraelom te kako intenzivno radi na pripremi za veće udare na Izrael. Upozorio je ujedno i na potencijalno nasilje židovskih ekstremista na Zapadnoj Obali koje se već do sada iskazalo nedavnim napadima na džamije.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika