Objavljeno u Nacionalu br. 783, 2010-11-16

Autor: Dean Sinovčić

Marković u panici, tajne HNS-a pred otkrivanjem

Mjesec dana prije izbora za vodstvo HNS-a Vlatko Marković je u strahu pred svojim protukandidatom Igorom Štimcem, dok mu istovremeno Uskok češlja financije

UZDRMANI SAMODRŽAC Vlatko Marković vodi HNS vrlo
netransparentno i sada ga je strah da će nova uprava razotkriti
njegovo novčano poslovanjeUZDRMANI SAMODRŽAC Vlatko Marković vodi HNS vrlo netransparentno i sada ga je strah da će nova uprava razotkriti njegovo novčano poslovanjeMjesec dana prije no što će 50 članova skupštine Hrvatskog nogometnog saveza izglasati tko će u sljedeće četiri godine biti predsjednika HNS-a, Vlatko Marković ili Igor Štimac, sadašnji predsjednik započeo je s radikalnim metodama uvjeravanja nogometnih djelatnika kako on i nakon dvanaest godina mora i dalje biti predsjednik. Prema informacijama koje je dobio Nacional, Markovićev prijatelj koji kontrolira glasačku mašinu u Slavoniji, nekadašnji nogometni sudac Željko Širić, poručio je kolegama ”bit ćemo nemilosrdni prema poraženima”, odnosno prema onima koji će stati na stranu Igora Štimca.

Osim što ta poruka znači da će svi glasači Igora Štimca biti marginalizirani i neće biti delegirani ni u jednu od komisija HNS-a, to je još jedan znak kako Vlatko Marković gubi živce strahujući od poraza na izborima. I tajnik HNS-a Zorislav Srebrić danonoćno naziva županijske saveze tražeći da njihovi delegati u skupštini, a svaka županija ima dva do tri člana u skupštini HNS-a, glasuju za Markovića.


Poznavatelji prilika unutar HNS-a kažu kako se Marković i njegovi partneri ne boje da će samo izgubiti vlast, nego i da će dolaskom Igora Štimca konačno javno biti objavljeno financijsko poslovanje HNS-a koje je, otkada je Marković na čelu, sve samo ne transparentno. Većina članova Izvršnog odbora HNS-a nije vidjela ugovore koje je HNS potpisivao, kako onaj o prodaji televizijskih prava nastupa nogometne reprezentacije, tako onaj s kompanijom Nike kao sponzorom čije dresove reprezentacija nosi. Stoga nije ni čudo da su ovih dana Uskok i policija započeli istraživati financijsku stranu poslovanja HNS-a jer je nejasno kako je moguće da je HNS potpisao ugovor o prodaji tv-prava utakmica reprezentacije agenciji Sportfive za 1,4 milijuna eura ako su dobili i ponudu agencije Kentaro od 7,2 milijuna eura. Vlatko Marković stalno je isticao kako je HNS financijski iznimno stabilan, kako su prihodi odlični, ali je problem u tome što ti prihodi nikada nisu uloženi, odnosno novac nikada nije investiran ni u što važnije od pokrivanja troškova rada HNS-a i mnogih selekcija reprezentacija.

PRIJETNJE SVIMA KOJI
PODRŽAVAJU ŠTIMCA
Željko Širić, nekadašnji nogometni
sudac i bliski suradnik Vlatka Markovića, počeo je prijetiti onima koji će glasati za Igora Štimca kao budućeg predsjednika HNS-aPRIJETNJE SVIMA KOJI PODRŽAVAJU ŠTIMCA Željko Širić, nekadašnji nogometni sudac i bliski suradnik Vlatka Markovića, počeo je prijetiti onima koji će glasati za Igora Štimca kao budućeg predsjednika HNS-aJedini veći projekt, izgradnja nogometnog kampa u Tuheljskim Toplicama, je propao a sada se ispostavlja i da je bio nepotreban. Naime, umjesto da se kupuje zemlja za izgradnju nogometnog kampa, Igor Štimac tvrdi kako se u Varaždinskoj županiji besplatno nudi zemlja za izgradnju kampa, a prema najnovijim informacijama, sličan broj hektara nudi i Crkva a ta se zemlja nalazi kraj Punta Skale u Zadarskoj županiji. Drugi veliki financijski projekt kojim se Marković hvalio je Kuća nogometa, sjedište HNS-a u Zagrebu, njegov ogroman uspjeh jer je HNS preselio iz malih prostora u Ilici u zgradu koja s dvorištem zauzima 1085 četvornih metara. Ono što Marković ne želi reći, a Nacional je došao do tih dokumenata, jest da toj nekretnini prijeti ovrha. Naime, Mladen Dragičević, odvjetnik iz Zagreba, radio je nekada za HNS i prije 12 godina nije mu isplaćeno 120 tisuća kuna za obavljene poslove. Tužio je HNS, dobio presudu, a iznos se s kamatama popeo na više od 200 tisuća kuna koje HNS i dalje nije želio isplatiti.

Stoga je Općinski sud u Zagrebu primio Dragičevićev zahtjev u kojem on traži ovrhu nad Kućom nogometa što znači da bi ona mogla biti zaplijenjena HNS-u dok ne plati dug Mladenu Dragičeviću. Marković i HNS kršili su i Zakon o sportu. Zakon kaže kako ”Osoba osuđena za kazneno djelo” ili ”Osoba protiv koje je započeo kazneni postupak za kazneno djelo”, ne može sudjelovati u radu skupštine. Kod Vlatka Markovića mogu. Na Općinskom sudu u Rijeci 2007. je bila podignuta optužnica protiv načelnika Općine Kostrena Miroslava Uljana, člana Izvršnog odbora HNS-a, zbog kaznenih djela zlouporabe položaja, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava i ovjera. Prije godinu dana Pero Vićan, član Izvršnog odbora HNS-a, optužen je ”zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti”. Tek je slučaj Šime Zirduma, također člana izvršnog odbora, natjerao HNS da poštuje Zakon o sportu i da Zirduma suspendira. On je optužen za napastovanje maloljetne nogometašice i nepravomoćno osuđen na 1,5 godinu zatvora. I prije njih Marković je za najbliže suradnike imao ljude koji su pravomoćno osuđeni zbog raznih nezakonitosti.

Potpredsjednik HNS-a Vlado Zec od 2008. služi zatvorsku kaznu od 4,5 godina zbog malverzacija u kompaniji Kamen Ingrad, a zbog zlouporabe položaja i ovlasti u Gradskoj banci Antun Novalić, tada jedan od najbližih suradnika Vlatka Markovića, nepravomoćno je osuđen na 2,5 godine zatvora 2007. Zbog straha u raskrinkavanje financijskog poslovanja Marković je, da bi se zadržao na poziciji, angažirao preko Zdravka Mamića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Prije deset dana održana je sjednica Udruge prvoligaša na kojoj su se trebali birati dva dopredsjednika koji će ujedno predstavljati udrugu na sjednici skupštine HNS-a što znači da su to dva glasa ili za Markovića ili za Štimca. Štimčeva struja je pobijedila u glasovanju s devet naprema sedam, ali je predsjednik udruge Robert Markulin prekinuo sjednicu zbog proceduralne pogreške. Pobjeda Štimca trebala je biti postignuta i s većom razlikom da u posljednji trenutak predsjednik NK Zagreb Dražen Medić i predsjednik NK Hrvatski Dragovoljac Ivica Perković nisu glasovali za Markovićevu struju. Paradoks je u tome što je Štimac prošle sezone postao trener Zagreba i spasio ga od ispadanja u drugu ligu dok je Ivica Perković u srpnju ove godine smijenjen kao predstavnik Zagrebačkog nogometnog saveza u Skupštini HNS-a jer je podržavao ideju o Ligi 16 za koju se zalaže Igor Štimac.

MEDIJSKI RAT Sandra Marković, kći Vlatka Markovića, natječe se za koncesiju za Radio Cibonu. Smatra se da iza te akcije stoji
Vlatko Marković koji
treba medijsku podrškuMEDIJSKI RAT Sandra Marković, kći Vlatka Markovića, natječe se za koncesiju za Radio Cibonu. Smatra se da iza te akcije stoji Vlatko Marković koji treba medijsku podrškuPerković je tada rekao: ”Ovo je sumrak demokracije. Osjećam se posramljeno. Kao dragovoljac i branitelj. Na ulazu u dvoranu gdje se održavala Skupština HNS-a postavili su zaštitara. Nisu mi dopustili da uđem na sjednicu niti kao gost. A smijenili su me posve nelegalno. Na telefonskoj sjednici Izvršnog odbora ZNS-a koju je organizirao tajnik Ivica Šparavec”, te je za sve optužio Zdravka Mamića. Za promjenu mišljenja, navode izvori Nacionala, Medića i Perkovića financijskom je prijetnjom natjerao Milan Bandić, saveznik Zdravka Mamića, pa time i Vlatka Markovića. Grad Zagreb uvijek može financijski pomoći, ali i odmoći bilo kojem sportskom klubu. U strahu da ne ostanu bez pomoći zagrebačkog gradskog proračuna, Medić i Perković su se odrekli svojih stavova i podržali Markovića. Štimac je za Nacional ovako prokomentirao ponašanje Dražena Medića: ”Ne zamjeram mu, tješi me što će biti sretan kada pobijedim jer podržava sve za što se zalažem, a druga je stvar što mu je zabranjeno glasati za program koji smo gradili zajedno pet godina”, dok je za Perkovića rekao: ”Što reći o čovjeku koji se cijeli život borio za širu ligu, kojeg su Mamić i Šparavec telefonski smijenili, a Marković mu uz pomoć zaštitara zabranio ulazak na sjednicu HNS-a.

Tako se ne ponaša hrvatski časnik.” Nisu samo Medić i Perković ljudi koji su se ponizili svojim ponašanjem, odnosno koje su natjerali na poniženje. Jedan od takvih je i Branko Laljak, predsjednik Intera iz Zaprešića, nekadašnji financijski direktor Dinama koji je glasovao za Štimčevu Ligu 16 tvrdeći tada da je to spas za hrvatski nogomet te će se time stabilizirati i razviti natjecanje. Mjesec dana kasnije, Laljak je dao ostavku na članstvo u upravi Udruge prvoligaša, navodno jer je dobio obećanje kako će Dinamo posuditi pet svojih igrača Interu. Markoviću ne ide u prilog ni to što se gotovo cjelokupna medijska scena okrenula protiv njega. Zato je i zanimljivo da se tvrtka Sonovox d.o.o. u vlasništvu njegove kćeri Sandre Marković prijavila na javni natječaj za koncesiju zagrebačkom Radiju Cibona.

ŽESTOKA BORBA
Zorislav Srebrić, tajnik HNS-a i čovjek koji opravdava sve loše postupke Vlatka Markovića, također se žestoko uključio u borbu za glasove za svog šefaŽESTOKA BORBA Zorislav Srebrić, tajnik HNS-a i čovjek koji opravdava sve loše postupke Vlatka Markovića, također se žestoko uključio u borbu za glasove za svog šefaVijeće za elektroničke medije 29. rujna je objavilo natječaj, a dva tjedna kasnije, 12. listopada, Sandra Marković osniva tvrtku Sonovox - postoji osnovana sumnja da Marković preko kćeri želi medijsko uporište za promoviranje svojih ideja. Problem je samo što te ideje nisu osobite. Marković je uvijek svoje uspjehe promovirao kroz tri točke. Prva je kontinuitet njegove vladavine, iako se do sada taj kontinuitet temeljio na nepostojanju protukandidata a kada se prije tri i pol godine Ivo Pukanić želio kandidirati za predsjednika HNS-a, Marković je poslao svoje suradnike da podmite Pukanića kako bi odustao od kandidature. Druga su uspjesi hrvatske reprezentacije, iako nije jasno kakve veze s tim ima Marković, a treća točka je financijska stabilnost za koju ne postoje jasne brojke već samo sumnje u malverzacije. Teško da se time može popuniti radijski program.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 17.11.10. 15:09

Oni jednostavno nevide koliko su drugačiji od drugih.Duševno i karakterno.Bolje biti gej fizički nego u duši.Kao što su to ova dvojica beskarakternih snobova.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika