15.11.2010. / 20:44

Autor: Hina

Hebrang na braniku proračuna: 'To je jedina solucija za izlazak iz krize'

Komentirajući ocjenu SDP-ova čelnika Zorana Milanovića da su oni koji će glasati za takav proračun neodgovorni prema Hrvatskoj, Hebrang je kazao kako je neodgovoran prema Hrvatskoj onaj koji kritizira proračun, a nije dao protuprijedlog

Andrija HebrangAndrija HebrangPredsjednik saborskog Kluba HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je večeras kako je proračun za iduću godinu, koji je Vlada danas uputila Saboru, jedina moguća solucija za izlazak iz gospodarske krize i ulazak u Europsku uniju.

"Proračun koji se donosi je jedina moguća solucija za trenutak u kojem se Hrvatska nalazi, a to znači izlazak iz gospodarske krize i ulazak u EU", kazao je Hebrang Hini nakon večerašnjeg sastanka saborskog Kluba HDZ-a, a uoči sutrašnje rasprave o proračunu za 2011.

Prijedlog proračuna "ravnoteža je trenutka u kojem se nalazimo", dodao je Hebrang i istaknuo da je glavni okvir tog proračuna odluka Sabora, na prijedlog vlade, da se ne povećava rashodovna strana.

"To je hrabra odluka. Ne znam ni jednu vladu u Europi i šire koja je u predizbornoj godini sama sebi ograničila povećanje rashodovnih stavki proračuna. To znači da je ova vlada interes Hrvatske i gospodarsku stabilnost pretpostavila partikularnim političkim interesima", naglasio je.

Smatra da prijedlog proračuna definitivno daje nadu za optimizam jer su njime osigurane plaće i mirovine. "Radnik izlazi na ulicu kad nije dobio plaću, a ovim proračunom su zajamčene plaće i mirovine za 2011. godinu", kazao je i naglasio važnost zaštite standarda građana i socijalnog mira.

"Socijalni mir je iznimno važan jer EU sa zemljom koja bi bila u socijalnom neskladu, s protestima na ulicama, siguno ne bi tako rado pregovarala o ulasku u EU i zaključenju pregovora", rekao je i dodao kako stoga nisu prihvaćene sugestije, među njima i SDP-a, da se drastično režu rashodi.

Rezanje rashoda u ovom bi trenutku imalo trostruke nepovoljne posljedice - socijalne nemire, pad standarda i potrošnje i pad punjenja proračuna, ustvrdio je.

Komentirajući ocjenu SDP-ova čelnika Zorana Milanovića da su oni koji će glasati za takav proračun neodgovorni prema Hrvatskoj, Hebrang je kazao kako je neodgovoran prema Hrvatskoj onaj koji kritizira proračun, a nije dao protuprijedlog.

Ne slaže se ni s tvrdnjom iz SDP-a da je zakon o fiskalnoj odgovornosti ta stranka predložila još prije godinu dana.

"Ne znaju o čemu govore. Oni su davali prijedlog kažnavanja poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, ali zakon o fiskalnoj odgovornosti nisu nikad predlagali i prvi se put u javnosti pojavio u vladinom planu konsolidiranja hrvatskog gospodarstva", rekao je.

Na ocjene Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) da se prijedlogom zakona o privremenom neusklađivanju mirovina u 2011. oštećuje 1,2 milijuna umirovljenika kojima se mirovine neće usklađivati s rastom životnih troškova, Hebrang odgovara kako bi revalorizacija mirovina bila nepravedna jer, ističe, nema ni povećanja plaća.

"Ni mirovne ni plaće se ne mogu povećavati u godini kada se stabilizira proračun i gospodarstvo, a u slučaju revalorizacije mirovina ne bi imali nikakvog moralnog, ni političkog opravdanja ne povećavati i plaće. Svi moraju pridonijeti jednako", kazao je Hebrang dodavši da su u proračunu za 2011. osigurana sredstva za, kako se očekuje, 14 tisuća novih umirovljenika.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 15.11.10. 21:18

Govno lažljivo.


registracija
14/11/07

laufer, 15.11.10. 22:30

Kakav lik...


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 15.11.10. 22:34

Ovaj budzet je kao "djevojka ima pravilne crte lica samo nepravilno rasporedjene"


registracija
8/7/10

Maroje, 16.11.10. 09:11

Sva davanja bez iznimke srezati bar za 50%.Neka halabuče sindikati, škverovi, prosvjetari i svi drugi. Treba narodu reći istinu .Održavati se na vlasti na ovakav način mislim da je jako štetno za sve. Ljudi moraju shvatiti da moraju raditi, a ne samo čekati da im netko nešto da.Toliko je neobradjenih polja, slobodnih pašnjaka posla koliko hoćeš samo treba zasukati rukave, a ne ispijati pivo i lajati nevalja ovaj i onaj....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika