15.11.2010. / 21:13

Autor: Hina

SAD priprema plan za završetak bojne misije u Afganistanu do 2014.

Do kraja 2014. bojne snage SAD-a i NATO-saveza mogle bi se povući ako to okolnosti dopuste, a nekoliko desetaka tisuća vojnika vrlo će vjerojatno ondje ostati radi uvježbavanje, mentorstva i druge pomoći, poput 50.000 američkih vojnika koji su još u Iraku

Obamina administracija razvila je plan za početak prijenosa sigurnosnih dužnosti u određenim područjima Afganistana na njegove nacionalne snage u idućih 18 do 24 mjeseca kako bi završila američka bojna misija do 2014., piše u ponedjeljak "The New York Times".

Pozivajući se na izjave dužnosnika administracije, list navodi da će četverogodišnji plan postupnog smanjivanja američkoga i savezničkoga bojnog angažmana u Afganistanu biti predstavljen na sastanku na vrhu NATO-saveza u Lisabonu krajem ovoga tjedna.

U mnogim aspektima koncept slijedi presedan postavljen u Iraku, gdje su slično povećanje broja postrojba i promjena strategije za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha u 2007. koalicijskim snagama omogućili da regiju po regiju predaju Iračanima da se brinu o sigurnosti. Do prošlog ljeta predsjednik Barack Obama povukao je dvije trećine američkih snaga iz Iraka i proglasio završetak američke bojne misije.

"Irak je prilično pristojan plan za tranziciju u Afganistanu", izjavio je jedan američki dužnosnik za "The New York Times" zahtijevajući da ostane anoniman kao i drugi prije nego što se predstavi strategija.

No, dodao je, "ključno će biti izgraditi afganistanske snage koje su uistinu sposobne preuzeti vodstvo".

Broj američkih snaga pod Obamom u Afganistanu utrostručio se na oko 100.000 vojnika, a njihov glavni zapovjednik general David Petraeus vjeruje da one napreduju. No, posljednja pojačanja stigla tek nedavno i dužnosnici u Washingtonu kažu kako je prerano reći hoće li strategija djelovati.

Američka vlada već razmatra koja bi se područja mogla predati afganistanskim snagama sigurnosti, a konačno će ih utvrditi krajem ove ili početkom sljedeće godine, rekli su dužnosnici.

Svakih nekoliko mjeseci sve bi više područja krenulo u takvu tranziciju, a zadnja bi bila krajem 2012. Gotovo sigurno će se uključiti najteža područja, kao što su pokrajine Khost na istoku zemlje i Kandahar na jugu.

Čak i nakon što afganistanske snage preuzmu vodstvo u pokrajini, dio američkih ili NATO-snaga mogao bi ostati razmješten u susjednom području Afganistana koko bi brzo reagirao bude li potrebno.

Do kraja 2014. bojne snage SAD-a i NATO-saveza mogle bi se povući ako to okolnosti dopuste, a nekoliko desetaka tisuća vojnika vrlo će vjerojatno ondje ostati radi uvježbavanje, mentorstva i druge pomoći, poput 50.000 američkih vojnika koji su još u Iraku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika