16.11.2010. / 09:19

Autor: Hina

Upozorenje znanstvenika: Manje soli kao tinejdžeri - zdraviji kao odrasli!

Po podacima američkoga državnog centra za zdravstvenu statistiku, mladi najviše soli unose jedući gotove industrijske proizvode, a najgora hrana po sastavu soli je pizza

Kad bi tinejdžeri smanjili svakodnevan unos soli za tri grama, znatno bi smanjili i opasnost od srčanih bolesti i moždanih udara u odrasloj dobi, objavili su američki znanstvenici.

Po njihovim istraživanjima, smanjenje unosa soli u mladoj dobi smanjuje opasnost od visokog tlaka za 30 do 43 posto u odrasloj dobi. Ostale blagodati manjeg unosa soli u tinejdžerskoj dobi uključuju sedam do 12 posto manje krvožilnih bolesti u ljudi starijih od 50 godina, osam do 14 posto manje srčanih udara i pet do osam posto manje moždanih udara.

Američko udruženje za srce preporučuje ograničenje unosa soli na 1,5 grama na dan. Tinejdžeri na dan uzmu najviše soli od svih dobnih skupina, čak 3,8 grama.

Po podacima američkoga državnog centra za zdravstvenu statistiku, mladi najviše soli unose jedući gotove industrijske proizvode, a najgora hrana po sastavu soli je pizza.

"Glavnina soli koju unesemo nije iz naših kućnih soljenka, već iz gotovih proizvoda", istaknula je profesorica medicine i epidemiologije Kirsten Bibbins-Domingo s kalifornijskog sveučilišta, glavna autorica studije.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
22/7/09

bm0112, 16.11.10. 12:27

kao tinejdžeri -Piši kako govoriš! Vuk S. Karadžić konačno u Hrvatskoj!Sramota!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika