Objavljeno u Nacionalu br. 783, 2010-11-16

Autor: Kristina Gaćarić

Veljko Marton u Gliptoteci izlaže porculan

Veljko Marton izlaže u Gliptoteci kolekciju europskog porculana iz 18. stoljeća, a scenograf izložbe je Saša Šekoranja

VELJKO MARTON ističe da je porculan u 18. stoljeću bio istinska umjetnostVELJKO MARTON ističe da je porculan u 18. stoljeću bio istinska umjetnostU Gliptoteci HAZU 15. studenoga otvorena je izložba porculana iz 18. stoljeća iz zbirke Veljka Martona, kolekcionara i biznismena. U Gliptoteci je izložen dio Martonove zbirke europskog porculana iz 18. stoljeća pa će pojedini predmeti biti pokazani prvi put, među kojima je i porculan iz čuvene njemačke manufakture Meissen iz 18. stoljeća, kao i zbirka talijanskog porculana iz firentinske manufakture Doccia, osnovane 1745. godine.

“Porculan je u 18. stoljeću bio znak velikog ugleda i bogatstva i dvorovi su se natjecali koji će imati bolje kolekcije. Tada je porculan bio istinska umjetnost, što je danas, u vrijeme tvorničke proizvodnje, teško zamisliti. To je bila umjetnost skulpture i slikarske minijature koju su radili vrhunski umjetnici”, objasnio je Marton. Eksponati su izloženi u vitrinama koje su privatnom Muzeju Marton donirane iz Victoria and Albert Museuma iz Londona, najvećeg muzeja primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu. Marton kaže da je ta donacija potvrda ugleda koju njegova kolekcija uživa u svijetu, jer se u tom istom tipu vitrina u Victoria and Albert Museumu izlaže od 1860. godine, te da su stoga publici, osim porculana, i vitrine zanimljive publici. Martonova zbirka sve češće dobiva mjesto u značajnim europskim muzejima.

Tako je prije nekoliko dana u bečkom muzeju Liechtenstein zatvorena izložba na kojoj je Marton pokazao svoju zbirku porculana iz razdoblja klasicizma. Marton kaže da je izložba u Gliptoteci, koja će ostati otvorena dva tjedna, svojevrsna najavna izložba: “Izložbom u Gliptoteci htio sam domaćoj publici pokazati dio eksponata koji će biti izloženi od 11. prosinca do konca ožujka u Veneciji u palači Querini Stampalia, koja je našoj publici poznata po tome što se u njoj predstavljaju hrvatski umjetnici za vrijeme Venecijanskog bijenala. Za postav izložbe uključili smo i Sašu Šekoranju, najpoznatijeg hrvatskog cvjećara, akademskog slikara i scenografa koji će se pobrinuti da izložbi na kojoj se uglavnom pokazuje porculan iz 18. stoljeća da poseban pečat. Za venecijansku izložbu napravili smo i specijalne vitrine koje ćemo morati voziti čamcima. To je vrlo komplicirano, ali smatrali smo da publici moramo ponuditi nešto novo.” "U Veneciji neće biti ni jedan predmet koji je bio izložen u Beču, što ukazuje na kvalitetu kolekcije koja je na svjetskoj razini. Da nemamo tu kvalitetu, ne bi nas svi ti muzeji zvali. Našu zbirku u Veneciji dopunit će i zbirke trojice kolekcionara svjetskog glasa, među kojima je i zbirka američkog milijardera i kolekcionara porculana iz razdoblja klasicizma Richarda Barona Cohena.”

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika