16.11.2010. / 11:56

Autor: Deutsche Welle

Atomski otpad: Što su hrvatski policajci radili u Njemačkoj?

"Kolege su na licu mjesta kako bi mogli promatrati način rada njemačkih, donjosaskih policajaca prilikom osiguravanja transporta", dodao je Klante. U akciji je sudjelovalo preko 16.000 policajaca

Nakon što je preko 150 tona radioaktivnog otpada stiglo u njemačko odlagalište u Gorlebenu, u zemlji se rasplamsala diskusija oko uloge inozemnih policajaca u osiguranju transporta. Među njima su bili i hrvatski kolege.

Tjedan dana nakon što je nuklearni otpad stigao na svoj cilj, jedno odlagalište na sjeveru zemlje, u Njemačkoj predmet žučnih diskusija nije samo atomska politika vlade u Berlinu - već i angažman inozemnih policajaca tijekom osiguranja željezničke kompozicije koja se kretala prema Gorlebenu. Što su oni radili u regiji Wendland? I tko snosi troškove njihovog angažmana? To su dva središnja pitanja. Osim francuskih čuvara reda i mira, transport su osiguravali i policajci iz Hrvatske, Poljske i Nizozemske.

Naime, nakon što su se u javnosti pojavile fotografije francuskih policajaca koji aktivno (između ostaloga i uz uporabu pendreka) sudjeluju u gušenju otpora aktivista koji su pokušali zaustaviti transport otpada u Gorleben, zastupnik Zelenih u Bundestagu Hans-Christian Ströbele prvi je postavio pitanje jesu li Francuzi djelovali u skladu s Ustavom i važećim zakonima Savezne Republike Njemačke? Ströbele je već prije nekoliko dana posumnjao da su francuski policajci prekršili službene ovlasti.

Naime, inozemni policajci na teritoriju Njemačke svoje službeno oružje, streljivo i drugu opremu smiju koristiti "isključivo u slučaju samoobrane uključujući izvanredne situacije". Njemačka policija (Bundespolizei) argumentira da su gosti u uniformi djelovali u skladu s ovlastima.

Hrvatski policajci učili metode borbe protiv eko demonstranata

No, Ströbele je na temelju snimaka s lica mjesta opovrgao te tvrdnje: "Strani policajci nemaju ovlasti djelovati na teritoriju Njemačke. Ukoliko oni tijekom akcije postanu aktivni, ili čak uz uporabu sile, onda se to može shvatiti kao kršenje službenih ovlasti i kršenje Zakona o držanju oružja. Njemačko Savezno ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu tvrdi da je sporna snimka francuskog policajca koji pendrekom tuče jednog demonstranta na željezničkoj pruzi bila "plod" izvanredne situacije. Po policijskim navodima, Francuz je "pohitao pomoći jednom njemačkom kolegi u izvanrednoj situaciji".

Francuzi su bili "promatrači"

Glasnogovornik Savezne policije potvrdio je u međuvremenu da su francuski policajci bili na terenu, ali samo kao "promatrači". On nije htio komentirati snimke objavljene u njemačkim medijima (i koje je snimio fotograf agencije AFP), koje bez ikakve sumnje potvrđuju da Francuzi nisu samo promatrali aktiviste, protivnike nuklearne energije. Klaus Engmann, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova savezne pokrajine Donja Saska, na čijem se teritoriju nalazi Gorleben, potvrdio je početkom ovog tjedna da su, uz Francuske, u akciji osiguravanja transporta radioaktivnog otpada, sudjelovali i hrvatski, poljski i nizozemski policajci. No, za razliku od Francuza, čuvari reda i mira iz ove tri zemlje bili su "prijavljeni" kod donjosaskog MUP-a. "Mi smo tek na terenu saznali da u akciji sudjeluju i uniformirani francuski policajci", potvrdio je Engmann. Njihov angažman koordinirala je njemačka Savezna policija.

U Njemačkoj je naime uobičajeno da u velikim policijskim akcijama sudjeluju i kolege-policajci iz inozemstva, dodao je Engmann. Hrvatski policajci su u Gorlebenu nosili službenu uniformu, ali ne i kacigu i oružje. Nizozemci i Poljaci u akciji su sudjelovali u civilnoj odjeći. U trenutku objave ovog teksta nema nikakvih naznaka da su hrvatski, poljski ili nizozemski policajci na bilo koji način prekršili službene ovlasti.

Nakon "promatračke" misije francuskog policajca, i sindikat Njemačke policije (DdP) smatra da je potrebno rasvijetliti okolnosti angažmana inozemnih kolega. Predsjednik GdP-a Konrad Freiberg za list "Stuttgarter Nachrichten izjavio je: "Kolega (iz Francuske, op.a.) je u Njemačkoj imao status promatrača. Ukoliko je on prekršio svoje ovlasti i nije se pridržavao naših zakona, onda je to kazneno djelo."

Njemačko-hrvatska suradnja

U njemačkim agencijama nema navoda o tome koliko je hrvatskih policajaca sudjelovalo u osiguravanju transporta radioaktivnog otpada. Službeni izvoru su potvrdili da suradnja Njemačke i Hrvatske oko ovakvih akcija traje već godinama. "Temelj suradnje je takozvani Sigurnosni pakt za jugoistočnu Europu", izjavio je glasnogovornik policije Dieter Klante.

"Kolege su na licu mjesta kako bi mogli promatrati način rada njemačkih, donjosaskih policajaca prilikom osiguravanja transporta", dodao je Klante. U akciji je sudjelovalo preko 16.000 policajaca.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika