16.11.2010. / 13:28

Autor: Nacional.hr

Jači i od ministarstva: Kerum više neće plaćati spomeničku rentu za svoje objekte

Zanimljivo odlukom o ukidanju spomeničke rente direktno je pogodovano i samom Kerumu koji bi inače rentu trebao plačati za planirani projekt nebodera 'Periska' i luksuzni hotel na Bačvicama

Željko KerumŽeljko KerumŽeljko Kerum polako ali sigurno postaje vladar s gotovo pa neograničenim moćima u Splitu. Posljednji primjer je i odluka Ministarstva kulture kojima se odriču nadležnosti nad Marjanom, Mejama, Zvončacem i Bačvicama.

Naime, kako doznaje t-portal, na ovim će se lokacijama ubuduće moći graditi bez suglasnosti ovog ministarstva, a neće se trebati plačati niti spomenička renta.

Cijela priča počela je prije tri mjeseca kada je smijenjena splitskih konzervatora Tajma Rismondo, a njen nasljednik Radoslav Bužančić ubrzo je povukao prvi potez kojim je maknuo konzervatorsku zaštitu s prostora Marjana, Zvončaca, Meja i Bačvica.

Nakon takve odluke postalo je jasno da će se na prostoru splitske park šume i triju elitnih kvartova moći graditi samo na osnovu urbanističkih planova, bez konzervatorske suglasnosti. Dakle, o svemu će odlučivati isključivo splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Nije poznato zbog čega su se u ministarstvu odrekli nadležnosti nad ovim područjima, a novi šef splitskih konzervatora ponudio je pomalo suludi odgovor na to pitanje: "Pa nećemo se trošiti oko zaštite nekog stabala", kazao je Bužančić.

Zanimljivo odlukom o ukidanju spomeničke rente direktno je pogodovano i samom Kerumu koji bi inače rentu trebao plaćati za planirani projekt nebodera 'Periska' i luksuzni hotel na Bačvicama.

Isto tako Kerumova družica Fani neće se trebati opterećivati nepotrebnom zavrzlamom sa konzervatorima jer joj za njen ugostiteljski objekt koji planira graditi usred park šume na Marjanu više nije potrebna suglasnost splitskih konzervatora.

Kako piše t-portal novi propisi stupit će na snagu nakon izmjena splitskog GUP-a, koje se u tajnosti pripremaju u gradskoj upravi.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika