16.11.2010. / 14:40

Autor: Hina

Statistika: Pad putničkog i teretnog prometa u prvih devet mjeseci

Broj prevezenih putnika povećan je u pomorskom i obalnom prijevozu, a smanjen u drugim vrstama prijevoza

Povećan je broj putnika na moruPovećan je broj putnika na moruTijekom prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prevezeno 106,4 milijuna putnika i 94,2 milijuna tona robe, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Broj prevezenih putnika u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje manji je za 4,5 posto, a robe je, mjereno tonama, prevezeno 15,1 posto manje.

U strukturi prijevoza putnika u prvih devet mjeseci, željeznica ima udio od 49 posto, cestovni prijevoz 40 posto, pomorski i obalni prijevoz 10 posto, a zračni prijevoz jedan posto.

Broj prevezenih putnika povećan je u pomorskom i obalnom prijevozu, a smanjen u drugim vrstama prijevoza.

Željeznicom je prevezeno 52,02 milijuna putnika, odnosno 6,1 posto manje.

U cestovnom prometu u prvih devet mjeseci ove godine bilo je 42,1 milijuna putnika ili 3,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, u pomorskom i obalnom prijevozu 10,84 milijuna ili 0,1 posto više.

Najveći je pad broja prevezenih putnika statistika zabilježila u zračnom prijevozu i prevezenih 1,48 milijuna putnika je za 10,5 posto manje nego u devet mjeseci lani.

U prijevozu roba tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci najveći udio od 58 posto ima cestovni prijevoz. Slijede pomorski i obalni prijevoz sa 25 posto, željeznica sa 9 posto i cjevovodi sa 7 posto, dok zračni promet ima zanemariv udjel.

Cestovni prijevoz robe bilježi i najveći pad na godišnjoj razini i prevezenih 54,2 milijuna tona robe je za 24,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.

U cjevovodnom transportu u prvih devet mjeseci transportirano je nešto manje od sedam milijuna tona robe što je pad za 0,8 posto na godišnjoj razini, dok je u unutarnjim plovnim putovima prevezeno 165 tisuća tona ili 22,5 posto manje.

Najveći rast količine prevezene robe, mjereno tonama, ostvaren je na željeznici kojom je u prvih devet mjeseci prevezeno 8,87 milijuna tona robe što je 6,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U pomorskom i obalnom prijevozu prevezeno je 24 milijuna tona robe ili 1,7 posto više, a zračni prijevoz je sa tri tisuće tona na razini prvih devet mjeseci prošle godine.

Po podacima DZS-a, krajem rujna u Hrvatskoj je bilo registrirano 1.521.054 osobna vozila i 159.666 teretnih vozila.

Vezane vijesti

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Od 1. srpnja 2013. godine u planu je otvorenje trajektne linije između kopna i poluotoka Pelješca, namijenjene prvenstveno prijevozu kamiona, najavio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika