16.11.2010. / 20:13

Autor: Hina

Tržište se razvija: Do kraja godine pet novih fondova rizičnog kapitala

Trenutno su u postupku osnivanja Nexus FGS, Quaestus Private Equity II, Alternative Private Equity FGS, Prosperus FGS i Honestas Private Equity FGS

Fondovi rizičnog kapitala imaju veće prinose, ali i veće rizikeFondovi rizičnog kapitala imaju veće prinose, ali i veće rizikeDo kraja ove godine očekuje se formiranje pet novih fondova rizičnog kapitala što će dovesti do povećanja trenutno raspoloživog iznosa venture capital ulaganja u Hrvatskoj za deset puta ili za dodatnih 170 do 200 milijuna eura, izvijestili su danas iz Hrvatske private equity i venture capital asocijacije (HVCA).

Trenutno su u postupku osnivanja Nexus FGS, Quaestus Private Equity II, Alternative Private Equity FGS, Prosperus FGS i Honestas Private Equity FGS, navodi se u priopćenju.

Osnivanje novih fondova vezano je i za Vladinu inicijativu fondova za gospodarsku suradnju (FGS), a prema kojoj će Vlada u na svaku kunu privatnih ulagača u fondovima za gospodarsku suradnju osigurati isti iznos.

Prema iskustvima drugih zemalja, u prosjeku se za svaku kunu fonda rizičnog kapitala uloženu u perspektivno poduzeće može privući još dodatnih pet kuna ostalih izvora financiranja.

Uz pomoć FGS hrvatski će poduzetnici već od početka sljedeće godine imati pristup znatno većim iznosima kapitala putem venture capital fondova. Osnovni način djelovanja je osigurati svježi kapital i likvidnost te potaknuti privatne ulagače i banke na ponovno ulaganje u gospodarstvo, a veliku ulogu u razvoju hrvatskih venture capital fondova imaju hrvatska društva za upravljanje te institucionalni ulagači, ističu iz HVCA.

Napominju i kako je za uspjeh ovog projekta važno da se odluka o ulaganju temelji na isključivo tržišnim principima.

To, kako objašnjavaju, znači da ne mogu svi gospodarski subjekti u teškoćama očekivati slamku spasa, već oni koji budu dobili pozitivnu ocjenu vezano uz mogućnost ostvarivanja brzog rasta i konkurentne prednosti.

"Važan faktor koji doprinosi uspjehu projekta je razvoj povoljnog poduzetničkog okruženja i fiskalne politike, poticanje programa za istraživanje i razvoj, razvijeni zakonodavno-regulativni okvir s dobrom zaštitom ulagača i praksom korporativnog upravljanja, kao i transparentnost u objavljivanju financijskih podataka. Bez toga privatni sektor neće biti u mogućnosti generirati dovoljno kvalitetnih projekata za ulaganje", ističe predsjednica HVCA Mirna Marović.

Za uspjeh inicijative potrebna su sva tri dijela - investitori sa svježim kapitalom (javni i privatni ulagači), financijski posrednici (fondovi rizičnog kapitala) i perspektivni poduzetnički projekti za ulaganje.

Iz HVCA ističu i kako skoro pridruživanje Hrvatske EU pridonosi i većem interesu regionalnih fondova za ulaganje u hrvatska poduzeća, da su sve češći upiti o mogućnostima ulaganja te da se očekuje i značajnija prisutnost stranih regionalnih fondova za ulaganja u Hrvatsku.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika