17.11.2010. / 07:19

Autor: Hina

UN upozorava da profiteri žele sabotirati izbore na Haitiju

Ujedinjeni narodi u utorak su za napade na UN-ove mirovne snage optužili političke i kriminalne profitere i upozorili da su ti agitatori pokušali sabotirati izbore ovoga mjeseca manipulirajući strahom javnosti od epidemije kolere u kojoj je umrlo više od 1000 ljudi.

Haiti muku muči i sa kolerom (Reuters)Haiti muku muči i sa kolerom (Reuters)Ujedinjeni narodi u utorak su za napade na UN-ove mirovne snage optužili političke i kriminalne profitere i upozorili da su ti agitatori pokušali sabotirati izbore ovoga mjeseca manipulirajući strahom javnosti od epidemije kolere u kojoj je umrlo više od 1000 ljudi.

Nakon nasilnih prosvjeda protiv UN-a u dva haićanska grada u ponedjeljak, u kojima su poginule najmanje dvije osobe, UN-ovi mirovnjaci i haićanska policija spremaju se za novo nasilje. Prijestolnica Port-au-Prince je bila mirna a UN je poslao pojačanja u Cap-Haitien na sjeveru, drugi po veličini haićanski grad i žarište posljednjeg nasilja.

U napadima u ponedjeljak prosvjednici su na UN-ove vojnike pucali i gađali ih kamenjem okrivljujući UN-ovu postrojbu iz Nepala da je donijela bakteriju kolere na Haiti na kojem te bolesti nije bilo jedno stoljeće. UN je zanijekao da su nepalski mirovnjaci izvor bolesti.

Edmond Mulet, voditelj UN-ove misije na Haitiju (MINUSTAH) za napade na UN u Cap-Haitienu i Hincheu optužio je političke agitatore. On je rekao da oni nastoje omesti predsjedničke i zastupničke izbore koji se na Haitiju trebaju održati 28. studenog.

"Sve ovo sigurno nije spontano", rekao je Mulet Reuters u e-mailu i dodao da je UN utvrdio da su napadi u Cap-Haitienu bili "dobro planirani i koordinirani".

"Tradicionalni profiteri, bivši pripadnici haićanske vojske, određeni političari, kriminalci, skupine koje se protive izborima stoje iza tih izgreda. Epidemija kolere im je došla kao dobra prigoda za stvaranje tih situacija", rekao je Mulet.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika