17.11.2010. / 07:32

Autor: Hina

SRCE obilježava 18. godina hrvatskoga Interneta

Prije osamnaest godina, odnosno 17. studenoga 1992., u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu Internet, pa je toga dana internet i službeno zaživio u Hrvatskoj, priopćio je večeras Sveučilišni računski centar (SRCE).

Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža)Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža)Prije osamnaest godina, odnosno 17. studenoga 1992., u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu Internet, pa je toga dana internet i službeno zaživio u Hrvatskoj, priopćio je Sveučilišni računski centar (SRCE).

Tim je, kako navodi, upisan još jedan događaj koji je promijenio poimanje i primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u Hrvatskoj.

SRCE podsjeća kako je projekt pokrenulo ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu ratne 1991. te da je odbor za akademsku mrežu povjerio SRCU izgradnju i administriranje mreže kao potporu korisnicima, a mreža je, navodi SRCE, poslije dobila naziv CARNet - Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža).

Tijekom 1992. nabavljena je oprema, a uspostavom i testiranjem komunikacijskih veza između četrdesetak ustanova u četirima hrvatskim sveučilišnim gradovima (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek) uspostavljena je i testirana prva internetska veza, koja je povezala SRCE i Sveučilište u Beču.

Godine 1993. međunarodno je priznata i registrirana hrvatska nacionalna internetska domena .hr, čime je Hrvatska dobila punopravan status u mreži svih mreža - internetu.

Preko javnog računala u SRCU pristup internetu bio je, od 1992. pa sve do početka rada komercijalnih davatelja internetske usluge, omogućen i svim hrvatskim građanima.

Tih je godina, kako se navodi, započelo novo, internetsko razdoblje SRCA, a mrežarska ekipa je izgradila instalaciju nacionalne jezgre (WAN) i gradskih mreža (MAN) u pojedinim sveučilišnim gradovima.

SRCE podsjeća kako je 1995. hrvatska vlada donijela odluku o osnivanju ustanove CARNet te napominje kako je SRCE nastavilo graditi i održavati akademsku i istraživačku mrežu sve do 2009., kad je prekinuta suradnja u navedenim poslovima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika