17.11.2010. / 12:42

Autor: Nacional.hr

'Krivo skretanje': Velike bijele psine stigle u Mediteran prije 450 000 godina

Populacija velikih bijelih psina (Carcharodon carcharias) u Mediteranu nastala je kao migracijsko skretanje nekoliko nosećih ženki u vrijeme burnih klimatskih promjena između ledenih doba

Istraživači u Zborniku radova kraljevskog društva B pišu kako su velike bijele psine stigle u Mediteran iz voda oko Australije prije 450 000 godina, izvještava BBC. Populacija velikih bijelih psina (Carcharodon carcharias) u Mediteranu nastala je kao migracijsko skretanje nekoliko nosećih ženki u vrijeme burnih klimatskih promjena između ledenih doba.

Prije se pretpostavljalo kako su velike bijele psine u Mediteranu potomci atlantskih velikih bijelih psina no Les Noble sa sveučilišta u Aberdeenu, prateći žensku DNA liniju, pronašao je veću DNA sličnost mediteranskih psina s onima u morima oko Australije i Novog Zelanda. Različitosti u DNA analizi pojavljuju se u redovitim vremenskim i prosječnim stopama, na osnovu kojih je Les Noble zaključio kako se migracija dogodila prije 450 000 godina.

U doba snažnog djelovanja interglacijala i promjena morskih struja ženke su prateći topla strujanja izlegla mlade u Mediteranu. Ženke velike bijele psine uvijek se vraćaju na mjesto gdje su izlegle svoje mlade, to mjesto prepoznaju kao svoje područje obitavanja i tamo će dalje nastavljati vrstu.

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika