17.11.2010. / 18:06

Autor: Deutsche Welle

Hrvatska - glavni prioritet mađarskog Predsjedništva Unijom

Mađarska, koja ima granicu s Hrvatskom u dužini od 329 kilometara, očekuje kako će imati veliku korist nakon članstva Hrvatske u EU-u. Osim ulaska Hrvatske u EU, Mađarska se zalaže i za daljnje proširenje Unije, posebice u pogledu napretka daljnjeg približavanja Europskoj uniji ostalih zemalja regije, gdje prednjači Crna Gora

Mađarska, koja u prvoj polovici 2011. godine preuzima Predsjedanje Europskom unijom, želi završetkom pristupnih pregovora s Hrvatskom o članstvu svoje Predsjedanje okruniti uspjehom.

Mjesec i pol dana prije preuzimanja predsjedničke palice, mađarski premijer Viktor Orban u pratnji članova vlade posjetio je Bruxelles. Sastao se s predsjednikom EU-a Hermanom Van Rompuyjem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i članovima Kolegija. Orban je predstavio prioritete mađarskog Predsjedanja Unijom. A ulazak Hrvatske u EU te završetak pristupnih pregovora jedna je od ključnih tema i prioriteta mađarskog Predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2011. godine.

Nade su velike

Za Hrvatsku će to biti prvi puta da se nalazi na popisu prioriteta jedne članice Unije. Budući se radi o prvom Predsjedanju Mađarske otkako je ova zemlja 2004. godine postala članicom Europske unije, Mađari ulažu velike napore da njihovo predsjedništvo ostvari dobre rezultate. Marđarska se iskreno nada kako će Hrvatska zatvoriti sva pregovaračka poglavlja do sredine 2011. godine te kako bi Europsko vijeće na svom lipanjskom sastanku na vrhu moglo donijeti odluku o datumu ulaska Hrvatske u EU, najvjerojatnije početkom 2013. godine.

Mađarska, koja ima granicu s Hrvatskom u dužini od 329 kilometara, očekuje kako će imati veliku korist nakon članstva Hrvatske u EU-u. Osim ulaska Hrvatske u EU, Mađarska se zalaže i za daljnje proširenje Unije, posebice u pogledu napretka daljnjeg približavanja Europskoj uniji ostalih zemalja regije, gdje prednjači Crna Gora.

"Naš glavni posao prije nekoliko mjeseci izgledao je tako da ćemo morati biti samo dobri predsjedatelji, no stanje je sada takvo da Europska unija trenutno treba snažno predsjedništvo", rekao je madarski premijer Orban, a predsjednik Barroso upozorio je na važnu temu proširenja - Hrvatsku. "Za Madare je Predsjedništvo i prilika da naglase svoj mađarski identitet i izvan granica svoje zemlje. Oko 1,5 milijuna Mađara živi u Rumunjskoj, a na tisuće njih živi u Slovačkoj, Austriji i Sloveniji te u Hrvatskoj, Srbiji i Ukrajini", rekao je Barroso.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika