18.11.2010. / 16:14

Autor: Deutsche Welle

Pirati stoje na putu Srbije u Europsku uniju

Na putu u EU Srbija se ne suočava samo sa problemima kao što su Kosovo ili suradnja s Haagom, već i s mnogim drugim pitanjima. Sadašnji visok nivo piratstva od čak 75 posto morati će biti „srezan“ ako Srbija želi u EU…

Piratstvo stoji na putu Srbije u EUPiratstvo stoji na putu Srbije u EUMinistarstvo trgovine i usluga Srbije namjerava 2011. godine pokrenuti projekt suzbijanja piratstva u koji će biti investirano oko 2,8 milijuna eura, najavio je srpski ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević. Na konferenciji o zaštiti prava intelektualnog vlasništva u Beogradu, on je rekao da će biti nastavljena reforma tržišne inspekcije, što će omogućiti i efikasniju borbu protiv piratstva. „Smanjenje nivoa piratstva stvorilo bi bolji i gospodarstveno sigurniji prostor za potencijalne investitore u Srbiju", ocijenio je Milosavljević.

U prvih devet mjeseci ove godine u Srbiji je podneseno 37 zahtjeva za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, provedene su 1.284 kontrole i zapljenjeno 47.000 komada piratskih kopija robe kao što su odjeća, obuća, alkoholna pića i nosači zvukova.

Suzbijanje piratstva ključno za razvoj ekonomije

Sudionici konferencije o zaštiti prava intelekutalnog vlasništva ocijenili su da su zakoni koji uređuje područje zaštite intelektualnog vlasništva u Srbiji na zavidnom nivou, ali da je u borbi s piratstvom neophodna njihova efikasnija primjena.

„Visok nivo piratstva od čak 74 posto jedan je od najvećih problema srpskog gospodarstva, i on će, ako Srbija želi ulazak u Europsku uniju, morati biti spušten na 50 posto", ocijenila je ambasadorica SAD u Srbiji Mary Warrlick. „Srbija se suočava s paradoksom da, s jedne strane, kroz povijest ima izvanredne stvaratelje koji su za sobom ostavili neprocjenjiv intelektualni kapital, dok se, s druge, suočava s previsokim nivoom piratstva", ocijenila je Mary Warrlick i dodala da jedan posto smanjenja piratstva osigurava 1.200 novih radnih mjesta.

Mary Warrlick je iznijela listu preporuka američke vlade za efikasniju borbu država s rasprostranjenim oblicima piratstva i istaknula da posebna pozornost nadležnih ministarstava i službi mora biti na „konkretnim rezultatima".

„Nas interesira koliko se zakona provodi, kakve i kolike kazne su izrečene počiniteljima kaznenih djela piratstva, kakva poruka je poslana s procesa u vezi sa zaštitom intelektualnog vlasništva, a odgovori na ta pitanja su najbolji pokazatelj efikasnosti borbe s tim problemom", dodala je američka ambasadorica. Ona je navela da je razvoj tog sektora jedan od ključnih uvjeta za razvoj svake ekonomije.

Srbija najlošija u regiji

Prvi savjetnik Delegacije Europske unije u Srbiji zadužen za provođenje projekata iz fondova za zaštitu intelektualnog vlasništva Andrew Heady složio se sa ocjenama da je srpsko zakonodavstvo „moderno ustrojeno", ali bez efektivne primjene.

Srbija je po primjeni propisa u području zaštite intelektualnog vlasništva 111. na svijetu i slabije je plasirana od svih zemalja u regiji.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika