18.11.2010. / 16:30

Autor: Hina

Rusija odobrila plan privatizacije vrijedan 32 milijarde dolara

Ruskim je čelnicima potreban novac kako bi izvukli zemlju iz najteže recesije u proteklih 15 godina i potaknuli rast uoči predsjedničkih izbora koji će biti održani 2012.

Vladimir Putin (Reuters)Vladimir Putin (Reuters)Ruski premijer Vladimir Putin odobrio je u srijedu plan o prodaji državne imovine ukupne vrijednosti tisuću milijardi rubalja (31,9 milijardi dolara) u sljedeće tri godine kako bi se popunio manjak u proračunu i primamili ulagači.

Ministrica gospodarstva Elvira Nabiullina kazala je da je kabinet pod predsjedanjem premijera Vladimira Putina odobrio plan privatizacije koji obuhvaća prodaju udjela države u dvije najveće ruske banke, vodećem proizvođaču nafte i državnom monopolistu za željeznički prijevoz.

„Cilj je privatizacije osigurati prihode za proračun ali i u prvom redu ulaganja u te tvrtke. Zato razmatramo mogućnost primarnog plasmana", kazala je ministrica novinarima nakon sastanka.

Ministrica je kazala da će u razdoblju od 2011. i 2013. biti prodana državna imovina vrijedna oko tisuću milijardi rubalja.

Prodaja će biti prvi ruski ciklus privatizacije nakon namještene rasprodaje imovine nekadašnjeg Sovjetskog Saveza početkom devedesetih godina, nakon koje su više milijardi dolara vrijedna poduzeća i imovina završili u rukama malobrojnih pojedinaca.

Ruskim je čelnicima potreban novac kako bi izvukli zemlju iz najteže recesije u proteklih 15 godina i potaknuli rast uoči predsjedničkih izbora koji će biti održani 2012.

U desetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem listopada Rusija je nagomilala manjak od 2,1 posto BDP-a. Analitičari koje je anketirao Reuters prognoziraju da će na kraju godine on iznositi 4,4 posto BDP-a dok se vladine procjene kreću u visini 5,4 posto, odnosno da će iznositi 2.400 milijardi rubalja (76,60 milijardi dolara).

U najavljenom novom valu privatizacije gotovo je izvjesno da će prvi biti prodan 10-postotni udio u drugoj po veličini ruskoj banci VTB, i to američkoj private equity grupi TPG za najmanje tri milijarde dolara.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika