18.11.2010. / 17:05

Autor: Hina

OECD očekuje usporavanje globalnog gospodarskog oporavka u 2011.

OECD sada očekuje usporavanje globalnog rasta na 4,2 posto u 2011., sa 4,6 posto u ovoj godini, te povratak na 4,6-postotni rast u 2012.

Pier Carlo PadoanPier Carlo PadoanSporiji od očekivanog oporavak američkog gospodarstva i usporavanje snažnog rasta gospodarstava u nastajanju prikočit će globalni gospodarski oporavak u idućoj godini, priopćila je u četvrtak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Ta organizacija sa sjedištem u Parizu u polugodišnjem izvješću upozorava kako nekoliko čimbenika ukazuje na mogućnost ponovnog snižavanja prognoze, navodeći između ostalog globalne valutne napetosti i mogućnost izbijanja dužničke krize u Europi.

OECD sada očekuje usporavanje globalnog rasta na 4,2 posto u 2011., sa 4,6 posto u ovoj godini, te povratak na 4,6-postotni rast u 2012.

Usporedbe radi, OECD je u svibanjskim prognozama očekivao 4,6-postotni rast u 2010., te 4,5-postotni u 2011., ne navodeći prognozu za 2012.

"Očekujemo nastavak oporavka, iako nešto sporijim tempom", kazao je glavni ekonomist Pier Carlo Padoan.

U novom je izvješću OECD snizio prognozu rasta američkog gospodarstva na 2,7 posto u ovoj, te 2,2 posto u idućoj godini, nakon čega bi rast u 2012. trebao ubrzati na 3,1 posto. U svibnju je prognoza rasta najvećeg svjetskog gospodarstva iznosila 3,2 posto i u ovoj i u idućoj godini.

Prognoza za rast japanskog gospodarstva podignuta je na 3,7 posto u ovoj godini, dok bi u 2011. trebalo uslijediti usporavanje na 1,7 posto, zbog slabljenja utjecaja dva nova paketa fiskalnih poticaja.

Gospodarstvo 16-člane eurozone zabilježit će rast od 1,7 posto u 2010. i 2011., zbog provedbe mjera štednje njezinih vlada i dužničkih problema u Grčkoj i Irskoj.

Usprkos značajnim razlikama u prognozama za svaku od ukupno 33 industrijski razvijene zemalje, OECD je blago povisio prognozu za čitavu regiju na 2,8 posto u ovoj godini, s ranije procjene rasta od 2,7 posto. Prognoza za iduću godinu istodobno je snižena na 2,3 posto, s prethodno prognoziranih 2,8 posto, uz najavljen oporavak u 2012.

To je usporavanje posljedica preusmjeravanja vlada s mjera izvanrednih poticaja gospodarskog rasta na kresanje velikih proračunskih deficita, nagomilanih tijekom krize, kaže Padoan.

Što se pak tiče vodećih gospodarstava u nastajanju, stope njihova rasta klize na nešto održivije razine, ali će one i dalje biti glavni motori globalnog gospodarstva, ocjenjuje OECD.

U toj organizaciji istodobno upozoravaju da prijetnje globalnom gospodarskom oporavku nisu nestale, navodeći kao primjer mogućnosti izbijanja dužničke krize u Europi, novog pada cijena nekretnina u SAD-u i Britaniji, nastavljenih napetosti na valutnim tržištima, te snažnog i neočekivanog skoka prinosa po državnim obveznicama.

Rizik od deflacije po ocjeni OECD-a u većini je zemalja sada nizak ali ne i posve izbrisan, što će možda od središnjih banaka zahtijevati nove mjere kupovine državnih obveznica ako se situacija pogorša.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika