18.11.2010. / 18:54

Autor: Hina

Ford se sprema prodati dvije trećine svog udjela u Mazdi

"Ford će s 3,5-postotnim udjelom i dalje ostati jedan od najvećih Mazdinih dioničara, a obje tvrtke se zalažu za nastavak strateškog partnerstva koje traje dulje od 30 godina", rekao je Mazdin izvršni direktor Takashi Yamanouchi

Takashi Yamanouchi (Reuters)Takashi Yamanouchi (Reuters)Japanski proizvođač automobila Mazda Motor najavio je u četvrtak da američki Ford namjerava poslovnim partnerima prodati većinu svojih dionica u toj tvrtki.

Mazda je priopćila da će američki proizvođač automobila prodati 7,5-postotni udio u Mazdi. Ford sada drži oko 11 posto Mazde.

Time će Ford izgubiti poziciju najvećeg Mazdinog dioničara koju je držao od 1979., izvijestila je japanska tvrtka.

Ford je nekada bio vlasnik više od trećine Mazde a svoj je udio počeo smanjivati već 2008., na početku svjetske financijske krize.

Dvije tvrtke ostat će i dalje strateški partneri, ističu u Mazdi.

"Ford će s 3,5-postotnim udjelom i dalje ostati jedan od najvećih Mazdinih dioničara, a obje tvrtke se zalažu za nastavak strateškog partnerstva koje traje dulje od 30 godina", rekao je Mazdin izvršni direktor Takashi Yamanouchi.

"Mazda i Ford i dalje će surađivati na područjima na kojima će to biti od obostrane koristi, poput ključnih zajedničkih ulaganja i projekata, te razmjene informacijske tehnologije."

Trgovačke kuće Sumitomo i Itochu odlučile su od Forda kupiti udjele od nešto više od jedan posto, dok Ford Kajima i Sumitomo Metal Industries također okončavaju preogovore o kupnji po 0,5 posto udjela, objavio je Kyodo News, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ukupno oko 10 tvrtki odlučilo je od Forda kupiti dionice japanskog autoproizvođača, navodi Kyodo, izdvajajući banku Sumitomo Mitsui Banking Corp, koja već ima 2,9-postotni udio.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika