18.11.2010. / 20:00

Autor: Nacional.hr

Udruga RODA poziva na prosvjed protiv novog zagrebačkog proračuna

Ističu da se kao roditelji djece koja pohađaju vrtić i osnovnu školu u Zagrebu osjećaju diskriminirano i poniženo jer su već dali svoj doprinos punjenju gradskog proračuna kroz prirez kojim se ti vrtići i škole financiraju

Udruga RODA objavila je na svojim web stranicama poziv kojim poziva sve građanke i građane grada Zagreba i okolice da im se pridruže u mirnom prosvjedu u subotu 20. studenog 2010. u 10 sati na Trgu Bana Jelačića.

"Iznenađeni jučerašnjom objavom Gradske skupštine Prijedloga programa javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi Grada Zagreba za 2011., kao i Prijedloga programa javnih potreba u odgoju i osnovnom obrazovanju Grada Zagreba za 2011. godinu, tražimo da nas se uključi u raspravu o tom modelu subvencioniranja cijene vrtića, produženog boravka u osnovnim školama te gubitkom ili smanjenjem osnovnih prava koja se izravno odnose na djecu i njihove roditelje", stoji u pozivu.

U RODI smatraju da su predložene mjere još jedan "negativan utjecaj ne samo na obiteljski budžet već i samo dostojanstvo i moral građana i obitelji grada".

"Pravilnicima se predlaže cijeli niz problematičnih rješenja, a najvažnije je da se nauštrb obitelji s malom djecom želi popraviti očajno stanje gradskog proračuna za koje te obitelji nikako nisu krive, a ponajmanje djeca. Novi će pravilnici najviše štete donijeti upravo onim zaposlenim roditeljima koji ionako već kroz prirez najviše izdvajaju za gradsku blagajnu. Većina „bogatih" građana prema ovim pravilnicima daleko je od bogatstva, a mnoge će „bogate" obitelji ovo povećanje cijena dovesti u kategoriju onih koji jedva preživljavaju mjesec", upozoravaju iz RODE.

Ističu da se kao roditelji djece koja pohađaju vrtić i osnovnu školu u Zagrebu osjećaju diskriminirano i poniženo jer su već dali svoj doprinos punjenju gradskog proračuna kroz prirez kojim se ti vrtići i škole financiraju. Također, smatraju kako je pogrešno krpati gradski proračun na račun djece i njihovih roditelja, jer se tim novcem neće graditi novi vrtići i popravljati pedagoški standardi. Naglašavaju kako dohodak ne daje pravu sliku o imovinskom stanju obitelji, a određivanje cjenovnih razreda smatraju nepravednim i diskriminirajućim načinom podjele građana.

Smatraju da će takva podjela dovesti do raznih malverzacija u procesu prikupljanja dokumenacije, ali i do diskriminacije djece na temelju imovinskog stanja njihovih obitelji.

"Ponovo se tuđe greške, krive procjene i loše upravljanje pokušava ispraviti na pogrešan način. Neka gradski proračun spašavaju oni koji su se njime okoristili. Vrtićka i školska djeca i njihovi pošteno zaposleni i prijavljeni roditelji, kojima se nanosi najveća šteta, to sigurno nisu", ponavljaju u RODI i pozivaju da se nedostatak slobodnih mjesta u vrtićima riješi izgradnjom novih, a ne izgradnjom nepotrebnih trgovačkih centara, neupotrebljivih sportskih objekata i "zlatnih javnih zahoda".

Na kraju još jednom pozivaju na prosvjed i podsjećaju kako "vrtići i škole nisu čuvališta djece, nego odgojno-obrazovne ustanove na koje sva djeca, bez obzira na imovinsko stanje, boju kože, vjersku ili nacionalnu pripadnost imaju jednako pravo".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika