19.11.2010. / 07:27

Autor: Hina

Seršić: Nisu opravdani strahovi od pristranosti Arbitražnog suda

Odgovarajući na pitanje o strahu dijela hrvatske javnosti zbog moguće pristranosti suda, Seršić je kazala da bi strah "bio opravdan kad arbitri ne bi bili stručnjaci međunarodnog prava".

Foto:Igor ŠobanFoto:Igor ŠobanZastupnica hrvatske vlade pred Arbitražnim sudom koji će rješavati hrvatsko-slovenski granični spor Maja Seršić kazala je u razgovoru za Vjesnik od petka da nisu opravdani strahovi dijela hrvatske javnosti da bi Arbitražni sud mogao biti pristran.

"U Sporazumu o arbitraži stoji da će se tijek granice određivati temeljem načela i pravila međunarodnog prava. Naš je zadatak, kao i druge stranke, da iznesemo sve ono što smatramo nužnim iz prilično obuhvatne sudske i arbitražne prakse kad je riječ o graničnim sporovima", rekla je Seršić, predstojnica Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koju je vlada prošli tjedan imenovala za svoju predstavnicu pred Arbitražnim sudom.

Odgovarajući na pitanje o strahu dijela hrvatske javnosti zbog moguće pristranosti suda, Seršić je kazala da bi strah "bio opravdan kad arbitri ne bi bili stručnjaci međunarodnog prava".

"Međutim, ponovit ću, moramo gledati malo dalje. Kad počne spor, i Hrvatska će sudjelovati u radu svih tijela EU-a. Stoga nema razloga da se pri formiranju liste kandidata za arbitre više sluša Slovenija, nego Hrvatska", rekla je Seršić za Vjesnik.

Prof. dr.sc. Maja Seršić 2007. imenovana je za suzastupnika (koagenta) Republike Hrvatske u postupku povodom tužbe Republike Hrvatske protiv Savezne Republike Jugoslavije zbog povreda odredbi Konvencije o genocidu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a 2007.-2008. članica je Mješovitog hrvatsko-slovenskog povjerenstva za pripremu okvira o podnošenju spora oko razgraničenja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije pred međunarodno tijelo.

Od 1999.-2001. bila je članica Komisije za granice Republike Hrvatske.

Osim toga od 2008. članica je Mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje na moru između Republike Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom u Den Haagu.

Seršić je bila i članica hrvatskih delegacija na sastancima stranaka Konvencije UN o pravu mora (1995-1998) te Barcelonske konvencije o zaštiti Sredozemnog mora (1991-2002) kao i na sastancima Radne grupa stručnjaka UNESCO-a za izmjenu Konvencije o zaštiti kulturnih dobara u vrijeme oružanih sukoba (1995-1999).

Seršić je od 1997. članica Savjetodavnog tijela stručnjaka Međuvladine oceanografske komisije UNESCO-a, od 2002. arbitar je za rješavanje sporova o okolišu i prirodnim izvorima na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu, a 2006. sudjeluje na projektu "Hrvatsko-slovenska državna granica", voditelja akademika Davorina Rudolfa.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika