19.11.2010. / 07:50

Autor: Nacional.hr

Šuker nastavlja sa zaduživanjem: Vlada izdaje novih četiri milijarde kuna obveznica

No, zaduživanju tu nije kraj jer je u planu da se 2011. veći dio potreba realizira u inozemstvu. Poslovni piše da bi se od ukupno 23,4 milijarde kuna, koliki je plan u državnom proračunu, njih 16 milijardi osiguralo na inozemnom tržištu i to uglavnom kroz obveznice

Ivan ŠukerIvan ŠukerBaš kako je nedavno obećao u gostovanju na HTV-u, ministar Šuker i njegovo ministarstvo financija kreću u daljnje zaduživanje ionako već dužne države.

Naime, prema pisanju Poslovnog dnevnika usporedo s donošenjem proračuna i plana financiranja za 2011. Ministarstvo financija polako privodi kraju ovogodišnje aktivnosti vezane uz operacije zaduživanja.

Idući će se četvrtak zaključiti plasman novih domaćih obveznica, čije izdanje je tempirano istodobno s dospijećem 2,7 milijardi kuna (eurskih) dvogodišnjih trezorskih zapisa. Te će obveznice većim dijelom poslužiti upravo za otplatu toga kratkoročnog duga, odnosno njegovu zamjenu za dugoročni.

S mirovinskim fondovima i bankama već je dogovoreno da će izdanje biti "čisto" kunsko, veličine 4 milijarde kuna, i to na rok od 7 godina.

Državni tajnik Zdravko Marić potvrdio je Poslovnom tjedniku da su glavni elementi mahom utanačeni, ali da ipak "još ima nekih detalja koji nisu potpuno zaključeni". Nije teško pogoditi da se to odnosi na cijenu, no upućeni u završnicu pregovora s investitorima kažu kako će kamata na obveznice biti "nešto iznad šest posto". Ovisno o završnom cjenkanju, Vlada bi već danas mogla potvrditi odluku o obveznicama.

Od ideje da se prije kraja godine još jedanput izađe na međunarodno tržište i tako koji mjesec unaprijed osigura 750 milijuna eura za ožujsku isplatu euroobvenica odustalo se još prije nekoliko tjedana. Novim domaćim obveznicama osigurat će se oko 1,3 milijarde kuna zalihe za potrebe budućih obveza države.

No, zaduživanju tu nije kraj jer je u planu da se 2011. veći dio potreba realizira u inozemstvu. Poslovni piše da bi se od ukupno 23,4 milijarde kuna, koliki je plan u državnom proračunu, njih 16 milijardi osiguralo na inozemnom tržištu i to uglavnom kroz obveznice.

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 19.11.10. 07:57

a ona prgava milka planinc nije nam dala ni kavu i benzin kupovat na kredit. srezala je troškove na minimum, živili smo na kapaljku a vidi sad ! nek se pije, nek se troši, i ima se, hvala bogu ! dok je stoke bit će sreće, a ukrasti uvijek mogu !!!!!!!!!!!!


registracija
27/8/09

Lujo1, 19.11.10. 10:00

Iz VL - zakaj Nacional ne piše o ovome?

Potresna ispovijest Vukovarke:
S djecom živi u podstanarstvu, nema za knjige, vrtić i ogrjev.
Dok su me sedmorica silovala, molila sam da puste sestricu.

Da, dok se sedmero srpskih bolesnika iživljavalo na ovom ljudskom biću i njenom djetetu i sestrici drugih 200-tinjak hrvatskih bolesnika, lopova i "velikih hrvatina" joj je pljačkalo i uništavalo budućnost njoj i njenoj djeci – kaj se konačno sad i jaaaako dobro vidi.

Stvarno se pitam ko je napravil veću štetu mojoj i njenoj Domovini – je li tih sedmero srpskih idiota i njima slični ili ovih naših 200 odabranih razbojnika i izdajica?

Razni vidoševići, čermaki, antunovići, todorići, kutli, pašalići, raići, šeksi, bebići, kosor-vasiljkovići, zagorci, hebrangi, sanaderi, mravki, žužuli i ostali idioti i izdajice vjerojatno ni ne budu pročitali ovaj članak koji u svakom normalnom i poštenom čovjeku budi eksploziju gnjeva i volju da pobije svu tu hrvatsku gamad.

GAMAD, GAMAD, GAMAD!!

I ja sam bil među onim budalama koji su kak dragovoljci išli braniti Domovinu dok su ju pametni Hrvati pljačkali.
Sad se vidi kak smo možda ipak na krivu stranu ciljali.
Trebali smo se podeliti u dvije grupe, pa jedna na četnike, a druga (možda i veća - na Sabor). Možda bi tada i ovoj hrvatskoj mučenici i njenoj djeci (čiji je otac kosti ostavil na bojištu) osigurali kakav-takav život.

POVRAĆA MI SE – NEMREM VIŠE PISATI!!

--------------------------------------------------------------------------------


registracija
27/4/10

fuzija2, 19.11.10. 10:03

Hrvatski je starimudrac tocno
na otudjeno je stariznanstvenik nepravilno

Ali to su svi iz crvendacice okocenici koji
opljackase Hrvatsku
i imaju "jugojanjicarsku mafiju" kao svoju majku


registracija
11/10/10

agaSovulj, 19.11.10. 10:54

Dug za otplatu duga, pa opet tako. Pa dokle tako, ljudi moji? Ne mora biti tako! To je nas izbor, nesto o cemu sami odlucujemo. Sve dotle dok god ostajemo samo pasivni promatraci, ovi na vlasti ce nastavit radit sto i dosad, a dobro znamo kako i sto su napravili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika