19.11.2010. / 14:17

Autor: Nacional.hr

'Veliki poslovi Hypa Hrvatska išli su preko Klagenfurta, razlog uspjeha bile su veze s političkim vrhom'

Truskaller je pojasnio kako je podružnica u Hrvatskoj imala ograničenje na visinu kredita koje je mogla odobravati. Svi krediti veći od pet milijuna eura morali su se realizirati preko središnjice Hypo banke u Klagenfurtu

Heinz TruskallerHeinz TruskallerBivši šef Hypo banke za Hrvatsku, Heinz Truskaller svjedočio je pred koruškim parlamentom u slučaju Hypo banke. Tijekom svjedočenja iznio je čitav niz detalja u kojima otkriva kako je zapravo funkcionirala Hypo banka u Hrvatskoj.

Kako prenosi tportal, Truskaller je u svjedočenju spomenuo i bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali i Dietricha Genschera, Jorgea Haidera te Gunthera Striedingera. Istaknuo je kako je upravo zahvaljujući političkim vezama poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj bilo toliko uspješno. Od svih spomenutih Striedigera je izdvojio kao zaduženog za stvaranje političkih veza.

Truskaller je pojasnio kako je podružnica u Hrvatskoj imala ograničenje na visinu kredita koje je mogla odobravati. Svi krediti veći od pet milijuna eura morali su se realizirati preko središnjice Hypo banke u Klagenfurtu.

Zanimljivio je da je tijekom svog svjedočenja, Truskaller spomenuo i guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, koji je posebno pozorno ispitivao svako poslovanje Hypa jer mu se nije sviđao njen brzi rast.

Također, spomenuo je i Vladimira Zagorca koji je prema Truskalleru limit na računu prekoračio jedino u trenutku kada je trebao novac za plaćanje otkupnine za svog sina.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika