19.11.2010. / 17:20

Autor: Nacional.hr

HRT-ovci prosvjedovali zbog otkaza, šef poručio: 'Zbog stabilnosti kuće, morali smo otpustiti honorarce'

"Program je ugrožen jer odjednom nema dovoljno ljudi", istaknuo je predsjednik Ogranka HND-a Nikola Kristić

Josip PopovacJosip PopovacOdluka o otpuštanju čak 300 honorarnih suradnika s državne televizije izazvala je revolt zaposlenih novinara. Njih tristotinjak, što honoraraca što stalno zaposlenih, okupilo se nešto poslije podneva kod Mramorne porte na Prisavlju.

Prosvjednici ispred zgrade HRT-a čekali su da se pojavi v. d. ravnatelja Josip Popovac, a kad on to nije učinio ušli su u zgradu i smjestili se pred njegovim uredom uz povike "Vratite nam HRT!".

Među okupljenima bili su i Denis Latin, Aleksandar Stanković, Robert Zuber, ali i mnoga druga poznata lica s HRT-a.

"Program je ugrožen jer odjednom nema dovoljno ljudi", istaknuo je predsjednik Ogranka HND-a Nikola Kristić za Index.

Prije prosvjeda održan je sastanak na kojem su bili prisutni predstavnici Hrvatskog novinarskog društva te Sindikata novinara. Svi su se složili kako Uprava HRT-a ovakvim potezima "izravno ide na ruku komercijalnim televizijama".

Autor:
Ognjen Alujević/NoviList/PixsellAutor: Ognjen Alujević/NoviList/PixsellPrema neslužbenim informacijama, pojedini urednici s HTV-a navodno su poručili svojim podređenicima da se odmah vrate na posao jer bi u protivnom mogli snositi sankcije, pa čak i dobiti otkaze. Zanimljivo je kako nitko od čelnika HRT-a nije želio izaći pred okupljene, već su im poručili kako "okupljanje ovakvog tipa zatvara svakome vrata HRT-a".

Prema nekim informacijama urednici su počeli nazivati svoje novinare koji sudjeluju u skupu i prijetili im sankcijama ukoliko se ne vrate na radna mjesta.

Uprava je također poručila honorarcima da se "moraju javiti svojim producentima i urednicima koji će im dati točne upute što dalje".

Autor:
Ognjen Alujević/NoviList/PixsellAutor: Ognjen Alujević/NoviList/PixsellNa takav odnos Uprave prema novinarima reagirala je Elizabeta Gojan koja je istaknula kako okupljeni nisu ni u kakvom štrajku, već je "ovo bio samo pokušaj da se ravnatelj oprosti sa svojim dugogodišnjim suradnicima".

Nakon dva sata, prosvjednici su se mirno razišli.

Popovac: Poslove otpuštenih će preuzeti stalno zaposleni djelatnici

Iako su prosvjednici, a potom i drugi mediji željeli dobiti viđenje v.d. ravnatelja Josipa Popovca, on je cijelo to vrijeme bio nedostupan. No, u ekskluzivnoj izjavi za Nacional.hr pojasnio je zašto su donijeli odluku o otpuštanju 300 honorarnih suradnika.

"Morali smo donijeti odluku o otpuštanju vanjskih suradnika kako bi se osiguralo dugoročno stabilno poslovanje HRT-a. Žao mi što je do toga moralo doći, ali se takva odluka morala donijeti. Uostalom, najavljivali smo ju dulje vrijeme. Doista ne vidim razloga da poslove koje su obavljali vanjski suradnici ne preuzmu neki stalno zaposleni djelatnici HRT-a. Prosvjed je okončan i vratili smo se normalnim dnevnim obvezama", rekao je Josip Popovac, v.d. ravnatelj HRT-a za Nacional.hr.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 19.11.10. 15:18

Naučili banditi da im sve netko odradi a oni će se moderirati 1 sat tjedno i primati 30 000 kn mjesečno. Zaradite svoje plaće drugovi! Kad netko može tući 250 sati mjesečno za 3 000 kn možete i ovi 176 sati za 30 000.
Pazi još bezobrazluka! Prosvjeduju!


registracija
8/7/10

Maroje, 21.11.10. 16:18

Treba ih sve otpustiti. To nije više HTV već Soroš TV


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika