19.11.2010. / 17:50

Autor: Hina

Šteta u aferi 'Fimi media' narasla na više od 80 mil. kuna: 13 osumnjičenih za pljačku države

Za izvlačenje tog novca sada je osumnjičeno ukupno 13 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi

Nevenka JurakNevenka JurakPosljednjim proširenjem istrage u slučaju "Fimi media" iznos novca za koji su javna poduzeća i ministarstva oštećeni u jednoj od najvećih hrvatskih korupcijskih afera popeo se na više od 80 milijuna kuna.

Za izvlačenje tog novca sada je osumnjičeno ukupno 13 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. No i nakon nekoliko proširenja istrage za najveću se štetu i dalje tereti bivši HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišić koji je preko Fimi medije Nevenke Jurak navodno izvukao čak 40 milijuna kuna.

On je i jedan od šestero osumnjičenih koji se još uvijek nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu. Osim njega i Nevenke Jurak, uhićene u kolovozu, u zatvoru su od sinoć i Josip Sapunar, Zlatko Korpar, Mario Crnjak i Jurica Prskalo, uhićeni zbog sumnje da su preko Fimi medie HAC-a oštetili za 26 milijuna kuna.

Iako se u više navrata nagađalo da će Barišić i Jurak nakon svjedočenja biti pušteni da se brane sa slobode, na zagrebački Županijski sud još uvijek nije došao nikakav zahtjev USKOK-a da se održi ročište na kojemu bi se takva odluka mogla donijeti.

Kao i uhićena četvorica iz HAC-a, Barišić i Nevenka Jurak zatvoreni su zbog sumnje da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke koji do sada nisu ispitani.

Uz pomoć marketinške agencije Nevenke Jurak novac su, prema sumnjama USKOK-a, izvlačili sadašnji i bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC), Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede, Hrvatske poštanske banke ali i nekih ministarstava. Tako je bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin svjedočio o suradnji s tvrtkom Fimi media.

Istrazi ove afere, kako se neslužbeno doznaje, na početku su najviše pomogli čelnici HEP-a i HPB-a Ivan Mravak i Josip Protega. Oni su se spominjali i kao osobe kojima je USKOK dao tzv. oprosnicu u istrazi ove afere, jer ih tereti u drugim slučajevima, gdje su navodno izravno odgovorni za štetu nanesenu tvrtkama kojima su upravljali.

Od čelnika javnih tvrtki o izvlačenju novca preko "Fimi medie" progovorio je i član uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk, koji je pušten iz Remetinca samo dan prije nego što je u zatvor ušao Barišić.

Barišić je, navodno, posvjedočio da je sve radio po nalogu bivšeg premijera Ive Sanadera, kojega su u iskazima spomenuli i drugi svjedoci.

Sanader je javno negirao da mu je Barišić ili bilo tko drugi donosio novac te izjavio da ne zna ništa o financiranju svoje bivše stranke nezakonito stečenim novcem.

Kako je riječ o tajnoj istrazi, nije moguće doznati je li i on uvršten na popis osumnjičenih u ovoj aferi ili ga USKOK planira ispitati kao svjedoka.

Vezane vijesti

Sviranje HDZ-u

Sviranje HDZ-u

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je danas u nastavku suđenju u aferi Fimi medija da je HDZ-u u izbornoj kampanji 2007. bilo važno da… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 19.11.10. 17:02

Eto gdje ide "harač"i ostalo što nam uzimaju jer kao nema novca u proračunu.Ima novca ali se dijele na HDZ-ovski način.Uzmi nama a daj njima.To je šema pljačke.Između ostalih šema koje prakticiraju već 20 godina.Pojedincima sva dobit,nema veze kojim načinom,a svi plaćamo oteto.Vrlo kršćanski nema šta.A i pravno utemeljeno također.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika