19.11.2010. / 16:44

Autor: Hina

Hernadi: Odluke o MOL-ovim budućim ulaganjima ovisit će o posebnom porezu

"Ako vlada 2011. ne započne strukturalne promjene koje se razmatraju već više od deset godina, možemo biti sigurni da posebni porez neće biti ukinut 2012.", pojasnio je Hernadi

Zsolt HernadiZsolt HernadiMađarska naftna grupa MOL temeljit će odluke o odredištima budućih ulaganja dijelom i na tome hoće li posebni porez koji je mađarska vlada nametnula energetskom sektoru biti ukinut nakon 2012., kazao je čelnik mađarske kompanije za tamošnji poslovni list.

U razgovoru za poslovni dnevnik Napi Gazdasag Zsolt Hernadi u petak je izjavio da kompanije pogođene velikim posebnim porezom čekaju da vide hoće li vlada vrijeme koje je dobila zahvaljujući privremenim mjerama iskoristiti za provedbu strukturnih reformi.

"Ako vlada 2011. ne započne strukturalne promjene koje se razmatraju već više od deset godina, možemo biti sigurni da posebni porez neće biti ukinut 2012.", pojasnio je.

"Ako odlučujući gospodarski igrači ne vide plodove svojih žrtvi, to će utjecati na njihove investicijske odluke", dodao je Hernadi.

Mađarska vlada obvezala se smanjiti proračunski manjak ispod tri posto BDP-a u idućoj godini, no njezina nestandardna mješavina mjera, koja uključuje posebne poreze na banke i različite sektore gospodarstva, povećala je zabrinutosti ulagača.

Središnja banka, neovisno vijeće za proračun i MMF redom su upozorili da je spekuliranje mađarske vlade o daleko bržem gospodarskom rastu od 2012. do 2013. možda previše optimistično i da bi se mađarski manjak mogao iznova povećati nakon isteka privremenih mjera, dovodeći u opasnost financijsku stabilnost.

Pozivali su stoga vladu da provede strukturne promjene na strani proračunske potrošnje i u ključnim sektorima.

Hernadi je kazao da energetske kompanije koje posluju u Mađarskoj najvjerojatnije neće preseliti postojeća ulaganja na druga odredišta ali da će njihove odluke o budućim ulaganjima ovisiti o vladinim mjerama.

"Sektori i tvrtke pogođeni kriznim porezima imaju fiksnu imovinu ovdje i očito je da ne možemo seliti naše cjevovode ni rafinerije, no naše odluke o budućim odredištima ulaganja ovisit će također i o sudbini posebnog poreza nakon 2012.", istaknuo je.

MOL je ovih dana izvijestio o neto dobiti od 92,1 milijarde forinti (447,5 milijuna dolara) u trećem tromjesečju, sedmerostruko većoj u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, zahvaljući snažnom poslovanju u segmentu prozvodnje nafte i istraživanja a unatoč kriznom porezu za energetski sektor.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika