19.11.2010. / 17:06

Autor: Hina

Orco Grupa odlučna ostati u Sunčanom Hvaru traži bolju suradnju s državom

Ott je istaknuo da će kao glavni dioničar s 55,55 posto dioničkog udjela toj tvrtki Orco nastaviti pružati potporu, ali da to očekuju i od HFP-a odnosno države kao drugog dioničara s 31,78 posto udjela

Jean-Francois OttJean-Francois OttVećinski vlasnik hvarske hotelske tvrtke Sunčani Hvar Orco Property Grupa odlučna je i dalje voditi i investirati u tu tvrtku ne sumnjajući u njen veliki uspjeh za nekoliko godina, ali je za to s obzirom na sadašnje probleme Sunčanog Hvara potrebno što prije napraviti zaokret u poslovanju, reprogramirati zajmove, iznaći novac za nove investicije i poboljšati suradnju i partnerstvo s državom koja treba izvršiti preuzete obveze.

Sažetak je to današnjeg obraćanja predsjednika i izvršnog direktora Orco Grupe Jeana-Francoisa Otta na konferenciji za novinare, koju su sazvali, kako je kazao, sa željom da stručnoj i široj hrvatskoj javnosti predstave svoje stavove i planove oko Sunčanog Hvara u čijem su vlasništvu od 2005. od kada su do danas u tu tvrtku investirali 500 milijuna kuna.

Vjerujući i dalje da je za Sunčani Hvar najbolja razvojna strategija partnerstva dioničara i zajednice, Ott je kazao da će o svemu tome danas razgovarati s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Ott je istaknuo da će kao glavni dioničar s 55,55 posto dioničkog udjela toj tvrtki Orco nastaviti pružati potporu, ali da to očekuju i od HFP-a odnosno države kao drugog dioničara s 31,78 posto udjela.

Orco Grupa ima spreman prijedlog restrukturiranja Sunčanog Hvara koji uz novu dinamiku poslovanja i investiranje uključuje i reprogramiranje njegovih zajmova za Sunčani Hvar od 2008. do danas kod tri banke u Hrvatskoj (PBZ, Erste i Splitska banka) od 80 milijuna kuna. To, kako je kazao Ott, od njih traže i banke nudeći im bolje i dugoročnije uvjete otplate zajmova, a slično nude i za HFP-ov zajam Sunčanom Hvaru od oko 18 milijuna kuna.

Orco predlaže i da se uzeti zajmovi prebace na konto temeljnog kapitala te da se to transformira u vlasnički udjel, a za sve to im treba odluka Glavne skupštine odnosno prije toga Nadzornog odbora, kojemu će to predložiti na također danas sazvanoj sjednici. Nadzornom će odboru stoga Orco Grupa predložiti i smanjenje nominalne vrijednosti dionice kako bi bilanca Sunčanog Hvara postala bolja, čišća i jasnija.

Ako takve prijedloge ne prihvati Nadzorni odbor odnosno Vlada/HFP Ott je kazao da je Orco spreman sam kapitalizirati stopostotno navedene zajmove, naznačivši da ipak od države očekuje suradnju i izvršenje već prije preuzetih obveza oko Sunčanog Hvara.

Upozorava i da će u suprotnom biti problema i za Orco Grupu i za Sunčani Hvar, pri čemu će Orco poduzeti sve za zaštitu svojih interesa i dosadašnjih investicija na što je spreman i cijeli tim njihovih pravnika.

Predstavnici Orca napominju i da po isteku petogodišnjeg sporazuma dioničara između države i Orca u lipnju ove godine, Orco kao većinski dioničar ima pravo samostalno bez skupštine dioničara donositi odluke o prodaji imovine.

Vezane vijesti

J. Kosor: Vjerujem da će sve poteškoće Sunčanog Hvara biti riješene

J. Kosor: Vjerujem da će sve poteškoće Sunčanog Hvara biti riješene

Premijerka Jadranka Kosor za današnjeg je boravka u Hvaru razgovarala s predstavnicima uprave Sunčanog Hvara, a novinarima je izjavila kako su je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika