19.11.2010. / 19:25

Autor: Hina

Josipović: Hrvatska podržava novi Strateški koncept NATO-a

Hrvatska podržava novi Strateški koncept NATO-a, a osobito je zadovoljna održanjem njegove funkcije kolektivne obrane, koju smatra osobito važnom i koja je bila jedan od najvažnijih motiva njezina ulaska u NATO, izjavio je u petak u Lisabonu predsjednik Ivo Josipović hrvatskim novinarima koji prate summit Sjevernoatlantskog saveza u glavnom gradu Portugala.

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatska podržava novi Strateški koncept NATO-a, a osobito je zadovoljna održanjem njegove funkcije kolektivne obrane, koju smatra osobito važnom i koja je bila jedan od najvažnijih motiva njezina ulaska u NATO, izjavio je u petak u Lisabonu predsjednik Ivo Josipović hrvatskim novinarima koji prate summit Sjevernoatlantskog saveza u glavnom gradu Portugala.

"Uvjeren sam da će se Hrvatska ovdje afirmirati kao odgovorna članica NATO-a, bez obzira na to što ne spada ni među velike ni među starije članice saveza", rekao je Josipović, dodajući kako je "doprinos Hrvatske prepoznatljiv i da je upravo njezin iznimno kvalitetan angažman, ne samo u pripremi dokumenata, nego i inače, u misijama - posebno u Afganistanu - vrlo važna legitimacija za Hrvatsku".

Govoreći o onome što se očekuje od summita koji okuplja predsjednike država i vlada 28 zemalja članica NATO saveza, predsjednik Republike spomenuo je donošenje novog strateškog koncepta, koji ne podrazumijeva samo odnos prema klasičnim prijetnjama pojedinim državama i NATO-u u cjelini, nego i otpornost prema novim izazovima, poput terorizma, informatičkih napada, novih oružja i drugih prijetnji "koje, barem dosad, nisu bile prisutne na masovnoj razini".

Na pitanje o tome kako se Hrvatska odredila prema pitanju budućnosti NATO-ove misije u Afganistanu, Josipović je podsjetio da je Hrvatska prvi put, i to vrlo intenzivno, sudjelovala u pripremi svih dokumenata, pa i onih koji se odnose na Afganistan.

"Važno je da je Hrvatska imala i ima vrlo stručan, sposoban tim koji je sudjelovao u pripremi i time se afirmirala kao odgovorna članica NATO-a. Hrvatska je, glede Afganistana, podržala koncept koji pretpostavlja postupno predavanje vlasti Afganistancima, jer NATO ne namjerava tamo ostati zauvijek", rekao je Josipović.

"To, jasno, podrazumijeva i pripremu Afganistana za to, a Hrvatska tu daje veliki doprinos svojom misijom, u kojoj prevladavaju instruktori. Postoje razmišljanja da Hrvatska, vjerojatno u roku od godine dana, poveća svoj kontingent instruktora, što bi bio još jedan njezin značajni doprinos NATO savezu", dodao je hrvatski predsjednik.

U današnjem govoru na prvoj sjednici Sjevernoatlantskog vijeća predsjednik Josipović će, uz ostalo, istaknuti doprinos koji je Hrvatska dala u pripremi nacrta Strateškog koncepta i svih dokumenata koji su predmet rasprave na tom summitu.

Predsjednik Josipović imat će u Lisabonu vrlo naporan raspored jer, kako je sam rekao, "zasjedanja traju praktično od prve do zadnje minute", ali je potvrdio da se razgovara i o bilateralnim susretima.

"Očekujem razgovor s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, a možda i s još ponekim državnikom", rekao je Josipović u prvoj izjavi nakon dolaska u Portugal na summit NATO-a.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 19.11.10. 21:12

Dobro je.
Čujem da je Obama drhtao od silne brige - hoće li veliki čimbenik Hrvatska pristati na novu ulogu NATO.
A još kada je čuo da povećavamo naš vojni kontigent u Afganistanu... talibani su nadrapali.
Marinci mogu kući.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 19.11.10. 23:46

Ivo Hrvatska je MORALA da podrzi a ne podrzala plan,isto kao sto mora da posalje vise vojnika.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika