19.11.2010. / 21:26

Autor: Gameplay.hr

Istraživanje: Videoigre potiču agresiju kod djevojaka

Zanimljivo je da je isto istraživanje pokazalo da i mladići i djevojke koji češće igraju imaju veću potrošnju kofeinskih proizvoda od prosjeka

Igrice smiruju dječakeIgrice smiruju dječakeVećina istraživanja utjecaja videoigara na ponašanje provodi se na muškarcima jer, usprkos porastu ženskog djela tržišta, oni još uvijek predstavljaju glasnu većinu igraće populacije. No nedavno objavljeno istraživanje uzelo je u obzir i djevojke, a rezultati su prilično iznenađujući.

Ali prvo o muškarcima. Na proučavanom uzorku (oko 4.000 srednjoškolaca) istraživanje je pokazalo da mladići koji redovito igraju videoigre imaju veću vjerojatnost da imaju bolje ocjene i manju vjerojatnost da puše. Uglavnom, pozitivni utjecaj - iako minimalan.

S druge strane, kod djevojaka koje su izjavile da redovito igraju videoigre primjećena je povećana vjerojatnost za tučnjavu i nošenje oružja.

Istraživači s Yale sveučilišta, koji su istraživanje proveli, kažu da je stvar možda u tome da se igranje jednostavno više sviđa "aktivnijim" djevojkama - tj. da se ne radi o tome da igre uzrokuju agresivnost nego da je sklonost igranju rezultat agresivnosti.

Zanimljivo je da je isto istraživanje pokazalo da i mladići i djevojke koji češće igraju imaju veću potrošnju kofeinskih proizvoda od prosjeka - vjerojatno da bi mogli ostati budni pri noćnom igranju.

Vezane vijesti

Breivik se računalnim ratnim igricama uvježbao za napade

Breivik se računalnim ratnim igricama uvježbao za napade

Norveški ubojica Anders Behring Breivik rekao je u četvrak da je zbog teškoća u nabavi eksploziva morao smanjiti prvotni plan o izvedbi čak tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika