20.11.2010. / 12:28

Autor: Hina

Slovenci razočarani što im nije dodijeljeno EU veleposlaničko mjesto

Slovenija ima dobru i sposobnu diplomaciju, rekao je Žbogar, izrazivši ponovno razočaranje što Sloveniji visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku nije dodijelila neko od veleposlaničkih mjesta

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar Slovenija vjeruje da će uspjeti sa svojom ponovnom kandidaturom za status nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, a zapadni Balkan vidi i dalje kao jedan od svojih političkih i gospodarskih prioriteta, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. "Balkan, osobito istaknutiji projekti, ostaje naš prioritet. Imamo dobru mrežu i veleposlanike na terenu, tamo nas cijene. Prilikom nedavnog sastanka, američka državna tajnica Hillary Clinton me pitala za savjet što učiniti s Bosnom i Hercegovinom", rekao je Žbogar.

Dodao je kako je to i dovelo do odluke da premijer Borut Pahor za svog posebnog izvjestitelja za BiH imenuje bivšeg predsjednika Milana Kučana koji će u svojoj misiji ispitati stajališta lidera u BiH kakve promjene Daytonskog sporazuma su moguće da bi BiH uhvatila korak u približavanju Europskoj uniji s drugim zemljama u regiji. Slovenija ima dobru i sposobnu diplomaciju, rekao je Žbogar, izrazivši ponovno razočaranje što Sloveniji visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku nije dodijelila neko od veleposlaničkih mjesta, u okviru prve raspodjele funkcija zajedničke europske diplomacije u trećim zemljama. Što se tiče odnosa s Hrvatskom, Žbogar je rekao da se Slovenija intenzivno priprema na arbitražni postupak za rješavanje graničnog prijepora koji će početi nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom.

Žbogar je ponovio stajalište Ljubljane kako jednostrana hrvatska izjava uz sporazum u kojoj je navedeno da se njegov tekst ne može tumačiti kao hrvatski pristanak da Sloveniji pripada teritorijalni izlaz na otvoreno more, što je bit prijepora, "ne spada" u diplomatsku notu kojom će se s hrvatske strane potvrditi da je sporazum dobio validitet međunarodnog pravnog akta. Ilustrirajući važnost i prednost članstva u Europskoj uniji, Žbogar je rekao da je europski povjerenik Janez Potočnik bio "u priličnoj mjeri odlučujući faktor" u pokušajima Ljubljane za političkim arbitriranjem u graničnom prijeporu s Hrvatskom koji su 2009. godine rezultirali u misiji tadašnjeg europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. "On je s Rehnom bio u stalnom kontaktu, potičući ga da se u to uključi", rekao je Žbogar.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 20.11.10. 15:44

RE: Slovenija ima dobru i sposobnu diplomaciju, rekao je Žbogar, izrazivši ponovno razočaranje što Sloveniji visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku nije dodijelila neko od veleposlaničkih mjesta....
eh moj Zbogaru, dali ti stvarno mislis da su ucjene dobra diplomacija ?! Dali stvarno mislis da su vam francuzi zaboravili vase ponasanje sa njenog predsjedanja EU, kada ste bezsramno blokirali pregovore Hrvatskoj, i time pokazali cijeloj zajednici da ste barem 10 godina prerano usli u nju ?!
Vidjet cete vi sada sta ce vam se jos dogadati.... predvidam iznudenu arbitrazu u korist Hrvatske, a veleposlanika pri EU jos narednih 5 godina vise necete imat ! Dobili ste za uho i od EU i od amera za vase balkansko ponasanje.... nadam se da jos zvoni u glavi, misevi mali !


registracija
27/8/09

Lujo1, 20.11.10. 16:01

kao prvo i najbitnije: slovenijica nema ni povijesti ni kulture, a diplomacija joj se svodi na grupu lopina koja nastoji prijevarama i lažima postići neke svoje lopovske ciljeve.
Osim toga EU je već davno zaključila kak je slovenijica Kukavičje jaje u EU i jedna od većih pogrešaka EU!
Fuuuuuj!!!


registracija
31/1/10

STTony, 20.11.10. 21:48

Hihihi, dobra i sposobna diplomacije hehehehe

Tko drugome jamu kopa...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika