20.11.2010. / 13:18

Autor: Hina

Zajednica Hrvata prognanih iz Srbije Josipoviću: 'Odnosi se ne stvaraju zaboravom zločina'

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata zatražila je od predsjednika Republike Ive Josipovića da na dnevni red međudržavnih razgovora za službenog posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, koji se očekuje uskoro, stavi problem protjeranih, nestalih i ubijenih Hrvata u Srbiji u vrijeme Domovinskog rata.

Boris Tadić i Ivo JosipovićBoris Tadić i Ivo JosipovićZajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata zatražila je od predsjednika Republike Ive Josipovića da na dnevni red međudržavnih razgovora za službenog posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, koji se očekuje uskoro, stavi problem protjeranih, nestalih i ubijenih Hrvata u Srbiji u vrijeme Domovinskog rata.

"Za vrijeme Domovinskog rata, od 1991. do 1995. godine, iz Republike Srbije protjerano je oko 40.000 Hrvata, od toga oko 25.000 iz Srijema. U vojvođanskom je dijelu Srijema u to vrijeme, gdje nije bilo rata, ubijeno ili nestalo pod nerazjašnjenim okolnostima dvadesetak Hrvata. Nažalost, nitko od organizatora i izvršitelja tih zlodjela do danas nije odgovarao, jedino se u Haagu za ta zlodjela sudi Vojislavu Šešelju. Sa žaljenjem konstatiramo da se progonstvo Hrvata iz Srbije za vrijeme Domovinskog rata zaboravlja ne samo u Republici Srbiji i međunarodnim krugovima već i u Republici Hrvatskoj", kaže se u priopćenju.

"Svaki put prilikom susreta državnog vrha Republike Hrvatske s državnim vrhom Republike Srbije tražili smo da se na dnevni red međudržavnih razgovora stavi problem prognanih Hrvata iz Srbije za vrijeme Domovinskog rata te smo to učinili i povodom skorašnjeg službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića, uputivši pismo predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću da taj problem stavi na dnevni red".

"Napominjemo da naša Zajednica podržava sve napore u uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa sa svim susjedima, pa tako i s Republikom Srbijom, ali naglašavamo da se dobrosusjedski odnosi ne stvaraju zaboravom zločina već, s jedne strane njihovim priznavanjem i spremnošću za pokajanjem te oprostom s druge strane", ističe se u priopćenju, koje je potpisao predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Mato Jurić.

Uz priopćenje priloženo je pismo upućeno predsjedniku RH te nepotpuni popis ubijenih i nestalih Hrvata u vojvođanskom dijelu Srijema pod nerazjašnjenim okolnostima u vrijeme Domovinskog rata.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 22.11.10. 14:45

Dobro mu poručuju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika