20.11.2010. / 14:24

Autor: Deutsche Welle

Građani EU ne žele nove članice, političari tvrde: 'To je nužno, zbog mira na Balkanu'

Stanovnici Njemačke su doživjeli veliku financijsku krizu i još se nisu oporavili. Imaju osjećaj kako jedino oni moraju otplaćivati tuđe dugove i da će to tako i ostati još neko vrijeme

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPo rezultatima Eurobarometra, koji anketama mjeri javno mišljenje u članicama EU-a i državama kandidatkinjama, 60% Nijemaca protivi se prijemu novih zemalja u EU. Razlog: veće fokusiranje na opasnosti, a ne prednosti.

Predstavništvo Europske komisije u Berlinu je organiziralo predavanje upravo na ovu temu, kojem je prisustvovao i europski povjerenik za proširenje Stefan Füle. On je naglasio kako razumije strah stanovništva starih članica Europske unije nakon financijske krize i svih nedaća kojima su građani bili izloženi zbog posljedica te iste krize. I pored toga, povjerenik propagira proširenje Europske unije, jer je proširenje jedina garancija za demokraciju i ljudskih prava, mira i stabilnost. To najbolje potvrđuje primjer zemalja zapadnog Balkana, poručio je u Berlinu Stefan Füle.

"Ako promatramo zapadni Balkan, prije 15 godina je to bila regija koju smo svi doživljavali kao mjesto međusobnog razaranja i uništavanja. Danas zemlje te regije imaju jasnu europsku perspektivu. Ta perspektiva podrazumijeva čvrstu regionalnu suradnju i diplomatsko rješavanje bilateralnih nesuglasica", rekao je Füle.

Stanovnici Njemačke ne vide profit u proširenju na Balkan

Stanovnici Njemačke su doživjeli veliku financijsku krizu i još se nisu oporavili. Imaju osjećaj kako jedino oni moraju otplaćivati tuđe dugove i da će to tako i ostati još neko vrijeme, tvrdi Maria Heider iz Saveznog ministarstva za financije. Naše povjerenje izigrale su zemlje koje su u članstvo primljene još prije 20 godina, pa se danas pitamo - 'jesmo li ispravno postupili kada smo ih primili u članstvo ili su oni svoj status stekli prevarom i glumom?', komentira Maria Heider. "Sada smo započeli i proces sa zemljama zapadnog Balkana. Pregovori se vode već duži niz godina.

Naše stanovništvo se protivi proširenju, jer ima osjećaj kako od toga ne može profitirati. Ništa vam ne vrijedi ako se protiv tog osjećaja, na političkoj razini, borite samo s ekonomskim podacima i akademskim izrazima", kaže ona.

"Proširenje na zapadni Balkan još će pričekati, no mora se dogoditi"

Ovakvi i slični stavovi iznenađuju direktora predstavništva Europske komisije u Berlinu Matthiasa Petschkea. Upravo Njemačka, kao najjača ekonomska snaga u Uniji, ujedno je i zemlja koja je najviše profitirala od posljednjeg proširenja EU-a na istok, objašnjava Petschke.

"Europska unija je najvažnije njemačko tržište na koje izvozi 63 posto svojih proizvoda 'Made in Germany'. Njemački izvoz na tržište novih članica Unije je od 2004 -2008. porastao sa 60 na 120 milijardi eura. Izvoz je zbog krize u 2009. opao na 80 milijardi, ali tržište se oporavlja. Njemački poduzetnici u 2010. godini računaju s porastom izvoza samo u Poljskoj za otprilike 13 posto", ističe Petschke.

Grof Nikolaus Lambsdorff iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova poručio je kako zemlje zapadnog Balkana imaju samo jednu mogućnost i zato je proširenje neminovno. "Proširenje na zapadni Balkan mora se dogoditi! To je u interesu mira! Stanovnici Balkana teško komuniciraju jedni s drugima. Bit će im potrebno još dugo vremena kako bi se priključili Europskoj uniji, no to se mora dogoditi i mi ćemo to iz Njemačke pratiti i podržavati."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
20/11/10

imalkogod, 20.11.10. 15:07

Bog je ovdje davno rekao „laku noć“. Istinsku duhovnost, poštenje i ispravnost zamijenio je lažni patriotizam pod čijim se okriljem država rasprodaje bjelosvjetskim kriminalcima. Vlada naše republike stavila se u službu mafijaškim strukturama zapadnoga svijeta i kao sitni „uguzičar“ dodvorava se dekadentnim „velesilama“. NATO u Hrvatskoj dobiva sve moguće ovlasti, orwellovska „EU“ postaje primarnim ciljem naših sitnih poltrona, a narod je sve siromašniji i u sve većem kaosu. O ubojstvima usred bijela dana na zagrebačkim ulicama ne treba trošiti riječi – ona su odraz kompletne društvene degradacije i kolektivne psihopatije koja je zavladala. Bolja budućnost nikako ne stiže – investicijski fondovi su opljačkani, cijene nafte rastu iz dana u dan, a prijetnje lažnim „terorizmom“ opravdavaju sve veće gubitke osobnih i društvenih sloboda.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika