21.11.2010. / 08:35

Autor: Deutsche Welle

Konačno zbogom: Razvod braka na francuski način

Polovica sklopljenih brakova u Francuskoj završava razvodom. Većina supružnika razvodi se sporazumno, a u tome posreduju specijalizirane agencije. Jedna od njih je i "Salon za razvode"

Patrice je 56-godišnjak, došao je u agenciju "Salon za razvode" sa suprugom. Oni pokušavaju da razriješiti bračne dužnosti uz pomoć posrednika, a to nije nimalo jeftino. Pet tisuća eura za bračne zavrzlame. Geraldine Rio je "menadžer za razvode" u ovoj agenciji. Nekada je radila u banci.

"Ja sam bivša bankarka. Poučena svojim iskustvom sada radim s ljudima koji se razvode. Znam kako im je, prošla sam kroz težak razvod. Ovaj problem zaista dobro poznajem. S klijentima pokušavamo razgovarati i riješiti problem zajedno. Važno je da znaju kako neće ostati sami i usamljeni nakon razvoda. Poanta je da se zajedno suoče s problemom".

Osiguranje u slučaju razvoda

Međutim, najčešća prepreka "bezbolnom razvodu" su financije. Zbog velikog broja razvoda u Francuskoj danas postoji mogućnost osiguranja. Riječ je o relativno novoj ponudi. Za devet eura i 90 centi mjesečno, u slučaju razvoda možete računati na pomoć stručnjaka i time izbjeći mogućnost da vam bivši muž ne plaća uzdržavanje.

Ukoliko supružnici imaju djecu, razvod podrazumijeva neizbježno plaćanje alimentacije. U Francuskoj ima oko milijun muškaraca koji svojim bivšim ženama plaćaju alimentaciju. A osiguranje priskače u pomoć, ukoliko se otac suočava s financijskim problemima.

I djeca pate

Djecu razvedenih roditelja ipak najviše muči to što njihovi očevi i majke više nisu zajedno. Vrlo često moraju se pridržavati rasporeda, koji određuje koje dane u tjednu će provesti s jednim, a koje s drugim roditeljem. Jedna djevojčica nam pokazuje kalendar na kojem su ružičastom bojom obilježeni dani koje provodi s majkom, a plavom za dane, kada je kod oca.

Prema Zavodu za statistiku, u Francuskoj se godišnje razvede oko 130.000 parova, što je u odnosu na prijašnje godine, za 40.000 više. Peta godina braka je kažu kritična. Uglavnom se razvode muškarci u 43, a žene u 40. godini. Takav je i profil klijenata agencije "Salon za razvode" u Parizu. Od 10 klijenata, šest su žene. Zaposleni u ovoj branši negiraju da profitiraju na tuđoj nesreći, jer klijenti imaju mogućnost da se odluče i za neku drugu vrstu usluge. Na primjer za "tečaj za zavođenje" ili za savjetovanje kako preboljeti razvod.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

"Petorka" uskoro raskida vladajuću koaliciju u BiH?

"Petorka" uskoro raskida vladajuću koaliciju u BiH?

Pet od šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Bosni i Hercegovini priprema se pokrenuti mjere kojima bi Stranku demokratske akcije… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 21.11.10. 15:36

Baš me zanima koje će naše osiguranje prvo početi plaćati neuzdržavanim suprugama i njihovoj djeci koja nemaju ni alimentaciju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika