21.11.2010. / 12:04

Autor: Hina

SAD i EU opetuju poziv gospodarskim velesilama da ne ulaze u monetarni rat

Treba "se kloniti politika konkurentne devalvacije i valutnih tečajeva koji nisu odraz gospodarskih pokazatelja", istaknuli su obraćajući se svojim partnerima u G20

Barack ObamaBarack ObamaSjedinjene Države i Europska unija opetovale su u subotu poziv najvećim gospodarstvima da ne ulaze u utrku s devalvacijama svojih valuta i da ne manipuliraju valutnim tečajem.

Treba "se kloniti politika konkurentne devalvacije i valutnih tečajeva koji nisu odraz gospodarskih pokazatelja", istaknuli su obraćajući se svojim partnerima u G20, u zajedničkoj izjavi nakon summita EU-SAD u Lisabonu.

U tom se dokumentu Amerikanci i Europljani vraćaju temama sa susreta na vrhu G20 održanog 12. studenoga u Seulu, gdje su se obvezali da će "ići prema sustavima tečaja koje određuje tržište".

"Potvrđujemo svoje zalaganje i potičemo partnere u G20 da promiču uravnotežen rast i da vode politike koje će sprječavati nepodnošljive neravnoteže", pišu nakon tog summita američki predsjednik Barack Obama i predsjednici EU-a Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso.

U izjavi također ističu svoju "odlučnost da odbace protekcionizam kako bi odgovorili na izazove što ih postavljaju naša gospodarstva".

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika