21.11.2010. / 17:37

Autor: Hina

Brod s istrošenim nuklearnim gorivom iz Srbije napustio Koper i već na putu u Rusiju

Nuklearni materijal je smješten u vrlo izdržljivim kontejnerima, a radi se o uraniju koji je za potrebe istraživačkog instituta u Beogradu šezdesetih godina prošlog stoljeća isporučio tadašnji SSSR

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPošiljka iskorištenog nuklearnog goriva iz beogradskog istraživačkog instituta Vinča koja je preko Mađarske vlakom pristigla u slovensku luku Koper u nedjelju je ukrcana na brod koji je nakon toga napustio slovenske teritorijalne vode i na putu je prema Rusiji, objavilo je slovensko ministarstvo za okoliš i prostor.

Nuklearni materijal je smješten u vrlo izdržljivim kontejnerima, a radi se o uraniju koji je za potrebe istraživačkog instituta u Beogradu šezdesetih godina prošlog stoljeća isporučio tadašnji SSSR.

Zbog sigurnosti i procjene da je materijal u Srbiji slabo uskladišten, preko Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i uz donacije SAD-a i drugih država osigurano je više desetaka milijuna eura za njegovo vraćanje u Rusiju.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 22.11.10. 13:46

laž. to su vozili preko zagreba.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika