21.11.2010. / 17:54

Autor: Hina

Berlusconiju više ništa nije smiješno: Teško da će 'preživjeti' izglasavanje povjerenja

74-godišnjeg Berlusconija "pritišću" i drugi problemi, poput niza seksualnih skandala, kao i nedavna odluka njegova bivšeg saveznika Gianfranca Finija da istupi iz vlade

Talijanski premijer Silvio Berlusconi pod novim je pritiskom, pošto je u nedjelju ministrica za ravnopravnost spolova u njegovu kabinetu Mara Carfagna za današnje izdanje napuljskog lista Il Mattino izjavila kako najavljuje ostavku na dosadašnju dužnost.

Objasnila je kako napušta vladu zbog svojeg nedovoljnog utjecaja na dugotrajan problem s odlagalištima otpada u Napulju i planova o izgradnji spalionice u njezinu rodnome gradu Salernu.

74-godišnjeg Berlusconija "pritišću" i drugi problemi, poput niza seksualnih skandala, kao i nedavna odluka njegova bivšeg saveznika Gianfranca Finija da istupi iz vlade.

Glasanje o povjerenju talijanskoj vladi trebalo bi se održati 14. prosinca. Poraz u Senatu, ali i u Zastupničkom domu, premijera bi Berlusconija, koji je do sada 'odradio' tri mandata, mogao prisiliti da podnese ostavku na dužnost.

Fini je prekinuo odnose s Berlusconijem krajem srpnja, napustivši Narod slobode, stranku koju su zajedno osnovali godinu dana ranije, kako bi osnovao vlastitu stranku. Razlaz je doveo Berlusconija u situaciju da nema sigurnu parlamentarnu većinu nakon što je Fini sa sobom poveo i 40 zastupnika u donjem domu i senatora.

Promatrači smatraju da će izglasavanje povjerenja vladi Berlusconi teško preživjeti s obzirom na to da njegova stranka Narod slobode i Sjeverna liga Umberta Bossija više nemaju potrebnu većinu u parlamentu. Finijev pokret Budućnost i sloboda neće podupirati Berlusconijevu vladu. Fini je bio jedan od osnivača Berlusconijeve stranke, ali nakon što je među njima došlo do razilaženja u mišljenjima, Fini se odmetnuo od kontroverznog premijera.

"Na suradnju s Berlusconijem pristat ćemo samo ukoliko on pristane na naše uvjete", rekao je Fini na političkom skupu svoje stranke održanom početkom mjeseca, a uvjeti su, među ostalim, poticaji za zapošljavanje i program oporavka gospodarstva na jugu Italije.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika