22.11.2010. / 09:29

Autor: Hina

Sudnica u Nuernbergu službeno otvorena kao muzej

Muzej, nazvan Memorium, na 7590 četvornih metara u prostoru iznad sudnice pruža informacije o 11-mjesečnom glavnom sudskom procesu i suđenjima koja su slijedila

Sudnica u Nuernbergu, u kojoj su deseci istaknutih nacista osuđeni na smrt 1946. godine, u nedjelju je otvorena kao muzej.

Svečanom otvaranju nazočili su njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Nazočni su bili u dužnosnici Velike Britanije, SAD-a i Francuske kao predstavnici četiri savezničke sile Drugog svjetskog rata.

Muzej, nazvan Memorium, na 7590 četvornih metara u prostoru iznad sudnice pruža informacije o 11-mjesečnom glavnom sudskom procesu i suđenjima koja su slijedila.

Westerwelle je pohvalio ulogu sudskih procesa kao "odgovor na izopačenje pravde u nacističkoj Njemačkoj" i koji su bili presedan za razvoj međunarodnog prava.

"Veliko je povijesno postignuće što su saveznici odoljeli iskušenju da provedu osvetu", rekao je o prvom svjetskom suđenju za ratne zločine.

Lavrov je rekao da to nikada nije bila opcija istaknuvši da "nuernberška suđenja nisu trebala biti čin osvete pobjednika nad poraženima".

U znak podrške današnjoj Njemačkoj Lavrov je gradu Nuernbergu dao neobjavljene dokumente o vojnom sudu. On je rekao da su to preslike iz ruskih pismohrana u kojima se detaljno navode pripreme za suđenje.

Inauguraciji, na 65. godišnjicu nuernberških procesa, nazočio je i Benjamin Ferencz, jedan od preživjelih tužitelja iz tog doba. U svom je obraćanju 91-godišnji Ferencz zatražio zabranu napadačkih ratova.

"To je bila pouka nuernberških procesa; nitko više ne smije pokrenuti ofenzivne ratove a da za to ne bude kažnjen", rekao je bivši tužitelj slušateljstvu od 400 uzvanika.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika