22.11.2010. / 10:19

Autor: Nacional.hr

Kako se hrvatski menadžeri bore protiv krize: Otkaz zaposlenicima glavna je mjera

Najčešća mjera za smanjenje posljedica krize u tvrtkama bilo je otpuštanje zaposlenika i to u najvećem postotku zaposlenih na određeno (36 posto) i onih na neodređeno vrijeme (35 posto). Pored toga, čak 61 posto ispitanika smatra da su neke od „kriznih" mjera uvedene nepotrebno i narušavaju radnička prava

Na burzi rada svakim je danom sve veća gužvaNa burzi rada svakim je danom sve veća gužvaPrema istraživanju "Kriza ili loš menadžment" na internetskom portalu posao.hr, većina ispitanika smatra kako su njihove tvrtke prekasno uvele "krizne" mjere.

Istraživanje provedeno među 869 ispitanika tijekom listopada i studenoga pokazalo je da je više od 65 posto bilo primorano na neke od "kriznih" mjera u svojim tvrtkama kako ne bi izgubili posao, a više od polovice ih smatra da se iste mjere neće ukinuti ni nakon prestanka krize. U istraživanju je sudjelovalo 52 posto žena i 48 posto muškaraca, većinom iz grada Zagreba i Zagrebačke županije te u dobi od 25 do 34 godine.

Istraživanje je pokazalo da tvrtke nisu spremno dočekale krizu, naime, značajan broj ispitanika je poslovanje svoje tvrtke negativno ocijenilo (34 posto), dok se samo 6 posto ispitanika u potpunosti slaže s odličnim poslovanjem tvrtke u krizi. Također, čak 67 posto ispitanika smatra da se "krizne" mjere nisu uvele na vrijeme, a što se njihove primjene tiče - ona je bila potpuno neuspješna (27 posto, uglavnom neuspješna (26 posto), dok samo 3 posto ispitanika smatra kako su uvedene mjere imale pozitivan učinak.

Posljedice gospodarske krize sasvim su sigurno negativno utjecale na tvrtke, čak 65 posto ispitanika smatra kako njihova tvrtka posluje lošije u odnosu na razdoblje prije dvije godine. Mjere koje su imale za cilj olakšati poslovanje tvrtkama, našim su građanima već dobro poznate, a najčešće se radilo o: otkazima (25 posto), smanjenju plaća (24 posto), ukidanju stručnih edukacija (17 posto), ukidanju drugih povlastica (15 posto) itd. Samo 6 posto ispitanika istaknulo je kako njihove tvrtke nisu provele nikakve mjere uzrokovane globalnom krizom.

Saša Jurković, direktor portala posao.hr istaknuo je kako je kriza većinu tvrtki iznenadila, iako je bilo pokazatelja da bi se situacija koja se događala u ostatku svijeta vrlo brzo mogla odraziti i na domaće tržište.

"Kriza koja je u posljednje dvije krizne godine uzrokovala značajan pad poslovanja, možda se ne bi u tolikoj mjeri negativno odrazila na domaće tržište da su tvrtke na vrijeme povukle strateške poteze s ciljem osiguravanja likvidnosti. Istraživanje je pokazalo da zaposlenici nisu zadovoljni poslovanjem svojih tvrtki tijekom krize, jer brojne posljedice osjećaju i na vlastitim leđima", naglasio je Jurković.

Najčešća mjera za smanjenje posljedica krize u tvrtkama bilo je otpuštanje zaposlenika i to u najvećem postotku zaposlenih na određeno (36 posto) i onih na neodređeno vrijeme (35 posto). Pored toga, čak 61 posto ispitanika smatra da su neke od „kriznih" mjera uvedene nepotrebno i narušavaju radnička prava. Što se razdoblja nakon izlaska iz krize, čak 48 posto ispitanika previđa oporavak tržišta u razdoblju od tri do pet godina. Također, nakon završetka krize, 67 posto ispitanika planira potražiti novi posao, a trenutno novi posao priželjkuje i traži gotovo 90 posto ispitanika.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 22.11.10. 12:05

Pa Tuđmanova doktrina ni nije mogla polučiti drugačije rezultate kroz pretvorbu(čitaj otimačinu)..Da bi se opljačkala imovina i uklonili vrlo opasni svjedoci,tj.nominalni vlasnici sve imovine u Hrvatskoj kao sljednice iz bivše Jugoslavije,nužni su upravo ovi procesi koji se događaju već punih 20 godina.To dugo razdoblje je dokaz koliko je toga Hrvatska imala kao vrijednosti pri osamostaljenju.Jednostavno nemožeš sve pokrasti na kraći rok.Ovako se sve rastegne kao žvaka i polako čerupanje.Najeksplicitniji oblik pljačke je slanje stvarnih vlasnika imovine u poduzećima,u mirovine ili otkazi.To je najjača stvar i ona je još uvjek na djelu.Odlaskom u mirovine,vlasnici šutke prihvaćaju kriminalne zakone koji legaliziraju pljačku.Otkazi su nešto brutalnije tjeranje od jasala a umirovljenja su perfidnija.Oboje ima isti cilj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika