22.11.2010. / 10:40

Autor: Hina

Video lansiranja najvećeg satelita na svijetu: NROL-32 novo je špijunsko oružje SAD-a

Govoreći 13. rujna na konferenciji udruge ratnog zrakoplovstva 'Air and Space', ravnatelj Bruce Carlson, umirovljeni zrakoplovni general, rekao je publici da će raketa 'Delta 4 Heavy' bili lansirana "s najvećim satelitom na svijetu"

Divovska raketa nosač "Delta 4 Heavy", koja je lansirana u nedjelju s uzletišta američkog ratnog zrakoplovstva u Cape Canaveralu na Floridi, ponijela je u orbitu špijunski satelit NROL-32, za koji su američki dužnosnici rekli da je "najveći satelit na svijetu".

Satelit NROL-32, koji je uspješno lansiran nakon niza odgoda zbog tehničkih problema, djelovat će u sustavu američkog Nacionalnog ureda za izviđanje (NRO).

"Ova misija pomaže osigurati da ključna sredstva NRO-a nastave podupirati našu nacionalnu obranu", rekao je nakon lansiranja zrakoplovni general Ed Wilson, zapovjednik 45. svemirske eksadrile, izvijestila je TV mreža MSNBC News.

Točna svrha novog špijunskog satelita je tajna, ali ravnatelj NRO-a ukazao je na njegovu iznimnu veličinu.

Govoreći 13. rujna na konferenciji udruge ratnog zrakoplovstva 'Air and Space', ravnatelj Bruce Carlson, umirovljeni zrakoplovni general, rekao je publici da će raketa 'Delta 4 Heavy' bili lansirana "s najvećim satelitom na svijetu".

Za usporedbu, satelit TerreStar-1, najveći svjetski komercijalni satelit ikada izgrađen, lansiran u srpnju 2009. europskom raketom Ariane 5, težio je 6910 kg.

"Delta 4 Heavy", trenutno najveća bespilotna raketa u SAD-u, ima 893 tone potiska a visoka je 72 metra. Sastavljena je od tri potisnika poredana u liniju i najsnažnija je raketa s tekućim gorivom, koja može ponijeti teret od 24 tone u nisku Zemljinu orbitu i 11 tona u geosinkrone orbite koje koriste komunikacijski sateliti.

Izgrađena je u suradnji Lockheed Martina i Boeinga, a prvi je puta lansirana 2004. Nedjeljno lansiranje, bilo je četvrto do sada za tu raketu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 22.11.10. 14:27

"... nastave podupirati našu nacionalnu obranu" je prica za malu djecu. Prava istina je da sluzi osiguranju nastavljanja hegemonisticke politike i potcinjavanju drugih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika