22.11.2010. / 12:36

Autor: Deutsche Welle

Radikalna promjena? Papa, kondomi i homoseksualna prostitucija

Papa Benedikt XVI. je ublažio dosada kruti stav Katoličke crkve o kondomima. U intervjuu njemačkom novinaru Peteru Seewaldu za knjigu "Svjetlost svijeta" on je dozvolio korištenje kondoma kao bi se spriječio AIDS.

Iznenađenje u redovima Katoličke crkve širom svijeta je veliko - to se ne može previdjeti. O izjavi pape Benedikta XVI. da Crkva u izvjesnim slučajevima može dozvoliti upotrebu kondoma za sada se niti jedan crkvenodostojnik ne želi izjašnjavati. Mada ovih dana u Rimu borave brojni kardinali, koji su sudjelovali u ceremoniji proglašenja novih kardinala, službenih izjava nema. Čini se da se sada svi ipak više bave time da dogovore zajedničku liniju s kojom će izlaziti u javnost. Jer, a to je svima jasno, ova papina izjava nije samo mala korekcija dosadašnje politike Vatikana, već potpuna promjena stava. Jedan poznavalac prilika u Vatikanu, koji je želio ostati anoniman, rekao je da će se sada puno toga iz temelja promijeniti.

Još prošlog četvrtka (18.11.) je ugledni njemački tjednik Die Zeit objavio razgovor s novinarom Peterom Seewaldom, dugogodišnjim suradnikom minhenskog liberalnog lista "Süddeutsche Zeitung" i autorom dviju knjiga intervjua s kardinalom Josefom Ratzingerom iz vremena prije njegova izbora za Papu. Povod razgovoru bila je nova Seewaldova knjiga "Svjetlo svijeta" u kojoj su objavljeni razgovori koje je 56-godišnji bivši član "Radničkog saveza za obnovu Komunističke partije Njemačke" i u međuvremenu uvjereni vjernik-katolik tijekom šest dana proteklog ljeta vodio s papom u njegovoj ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfo.

Senzacionalna najava

Već u tom razgovoru za Die Zeit je Seewald, najavljujući knjigu koja bi u utorak (23.11.) trebala biti predstavljena javnosti, a potom dan kasnije pojaviti se i u knjižarama, i to istodobno na 18 svjetskih jezika, napomenuo da ona sadrži jednu senzaciju. Govoreći o pitanjima koja je postavio Papi, njemački novinar je rekao da je prvo pitanje bilo kako se osjeća. Koje je pitanje bilo posljednje, Seewald nije želio otkriti - napomenuo je tek da se radi o senzaciji.

U međuvremenu je jasno i o kakvoj: vatikanski list „Osservatore Romano" je "provalio" tajnu i tiskao izvatke iz intervjua u kojem papa Benedikt XVI. odustaje od dosada striktne zabrane upotrebe kondoma.

Nakon objavljivanja glavne vijesti drugi mediji su požurili s nekim dodatnim detaljima. Tako se navodi da papa korištenje kondoma smatra dozvoljenim samo u slučajevima kada se njima može spriječiti širenje virusa AIDS-a. On i dalje kondome smatra načelo nemoralnima i u njima ne vidi neko trajno rješenje, ali smatra da njihova upotreba može smanjiti opasnost od zaraze i biti prvi korak ka pravoj i nepatvorenoj seksualnosti.

Ekspolozivan potencijal

Ne samo, međutim, da je ta izjava već sama po sebi senzacionalna, njen pravi eksplozivi potencijal je još više u ilustraciji koju papa koristi. Kao primjer slučajeva u kojima korištenje kondoma može biti dozvoljeno papa navodi muške prostitutke koje na taj način mogu spriječiti širenje AIDS-a. To je nakon dozvole korištenja kondoma druga tabu tema o kojoj papa govori. Jer time on ukazuje na problem muške homoseksualne prostitucije - oblika seksualnosti koji do sada po mišljenju Katoličke crkve uopće ne bi smio postojati.

Ovi stavovi pape predstavljaju doista radikalnu promjenu njegovog dosadašnjeg stava. Još 2009. godine je prilikom svog putovanja po Africi Benedikt XVI. izjavio da kondomi ne mogu riješiti problem AIDS-a: „Taj se problem ne može dijeljenjem kondoma prevladati. Upravo suprotno - time se problem samo povećava."

Zbog te izjave su ga mnogi kritizirali. Sada stižu pohvale sa svih strana. Tako primjerice i Charlotte Knobloch, predsjednica Središnjeg vijeća židova u Njemačkoj kaže: „Napredak koji se i dosada mogao vidjeti u Vatikanu sada je još očigledniji nakon ovih izjava o korištenju kondoma. Ja se nadam da će se to nastaviti. Ono što sam ja dosada mogla čuti je da su u Vatikanu svi oduševljeni time kako se papa odnosi prema toj temi."

Na sljedećoj stranici: Nova propagandna strategija pape

Vrlo pozitivan je i odjek države. Bavarski ministar kulture Ludwig Spaenle je zadovoljan što ovaj papa nije izgubio osjećaj za realnost svijeta u kojem živimo: „Ja vjerujem da ovo treba gledati u širem kontekstu. Vrlo je važno da papa to vidi povezano s pitanjem zaštite osobnosti i časti pojedinca, pogotovo kada se taj pojedinac nalazi u konkretnoj, često i vrlo konfliktnoj situaciji. To je svakako korak unaprijed."

Nova propagandna strategija pape

Očigledno je da je ovim potezom Papa Benedikt XVI. promijenio svoju dosadašnju strategiju predstavljanja u javnosti kako svoje osobe tako i svojih ideja. Nova medijska strategija glasi - šef mijenja svoj dosadašnji stav sam od sebe, bez konzultacija s drugima, i pritom se sam brine za promidžbu. Ovaj interview je naime snimljen još tijekom šest dana u srpnju u ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfo, daleko od Vatikana. A očigledno da nitko do sada nije bio upoznat s njegovim eksplozivnim sadržajem.

U međuvremenu su međutim poznati i neki drugi navodi iz papine knjige "Svjetlo svijeta". Tako mediji navode da se on izjašnjava protiv opće zabrane nošenja burke te da se zalaže za gradnju novih džamija na Zapadu. Osim toga on govori vrlo jasno i o mogućnosti davanja ostavke na položaj pape: kada papa fižički, psihički ili spiritualno nije u stanju obavljati svoju dužnost, onda on ima pravo, pa čak i obvezu, povući se. Ove riječi ukazuju na to da je Benedikt XVI. možda već dao upute kako treba postupati u slučaju da se on razboli od neke neizlječive bolesti.

Knjiga će javnosti biti predstavljena u utorak (23.11.) a u knjižarama će se pojaviti dan kasnije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika