22.11.2010. / 14:03

Autor: Hina

Dodik za Večernje novosti: Međunarodna zajednica i dalje 'spaja nespojivo'

“Oni ni 15 godina nakon rata ne daju Bosni da napravi civilizacijski dogovor o razlazu. Da bude jasno: ‘daytonsku Bosnu’ ne sporimo. Ali, ona podrazumijeva dva entiteta, tri naroda. Svaku drugu Bosnu odbijamo. Pa i ovu koja je nastala razgradnjom tog ugovora”, ističe Dodik

Milorad DodikMilorad DodikPredsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je za beogradski dnevnik "Večernje novosti" od ponedjeljka kako međunarodna zajednica i dalje "spaja nespojivo", dodavši kako se ne može graditi Bosna i Hercegovina (BiH) s jednim glasom, a da taj glas bude samo Sarajevo.

U svojem, kako se navodi, prvom predsjedničkom intervjuu Dodik je rekao kako očekuje da će se međunarodni čimbenici u svom odnosu prema BiH "valjda jednom umoriti" te shvatiti da spajaju nespojivo.

"Ne mogu graditi ‘nacionalnu državu Bosnu i Hercegovinu’ ne uvažavajući srpski i hrvatski narod. Uvjeren sam da taj projekt, nakon svih ovih godina, konačno doživljava propast. Ta priča je mogla opstajati dvije-tri godine. Ali, upravo je obilježena 15. obljetnica daytonskog sporazuma, i jasno je da pokušaj nije uspio. Ne može se graditi Bosna s jednim glasom, a da taj glas bude samo Sarajevo. Bosna je nepovratno podijeljena zemlja”, tvrdi Dodik.

Istaknuvši kako ne kani napustiti čvrsta stajališta zbog kojih mu je već prijećeno, Dodik dodaje kako ni najmanje ne sumnja da će se pritisci nastaviti, ali kako očekuje da oni budu donekle suptilniji. Međunarodnoj zajednici je, dodaje, postalo jasno da joj ne mogu proći metode agresivne politike koju je dosad primjenjivala, a budući da joj je i dalje stalo da ostvari svoje ciljeve, pokušat će to nešto drukčijim pristupom.

“Nisam spreman mijenjati se. Autonomiju i samoodrživost koju smo stvorili nećemo podrediti ničemu, pa ni europskim zahtjevima. Za nas samo mir nema alternativu. Srpska neće biti problem ni u čemu. Ali neka zaborave svi koji su to naumili da će moći Srpskom izglađivati svoje odnose s muslimanima u svijetu”, ističe Dodik.

Upitan kako će se nadalje odnositi prema Sarajevu i Bosni koju baš i ne voli, doskorašnji premijer i novoizabrani predsjednik RS-a kaže kako su međunarodni ugovori, zbog kojih je na tom mjestu, uništili svaku mogućnost da zavoli Bosnu. Dodao je da pitanje državnog uređenja BiH, zbog kojeg postoje duboke podjele, nije stvar emocija.

Govoreći o odnosu svijeta prema BiH, Dodik ističe kako “bi nas svijet pustio“ da se neki čimbenici ne petljaju u unutarnje uređenje BiH.

“Oni ni 15 godina nakon rata ne daju Bosni da napravi civilizacijski dogovor o razlazu. Da bude jasno: ‘daytonsku Bosnu’ ne sporimo. Ali, ona podrazumijeva dva entiteta, tri naroda. Svaku drugu Bosnu odbijamo. Pa i ovu koja je nastala razgradnjom tog ugovora”, ističe Dodik.

Na pitanje vjeruje li onima koji se kunu u dobre namjere novoizabranog člana predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, Dodik je podsjetio kako Izetbegović živi u stanu gde se nalazi ”Islamska deklaracija” njegova oca te kako je rekao da će nastaviti politiku svog oca i da nema nikakvu drugu politiku. Dodao je kako Bakiru Izetbegoviću treba “ostaviti malo vremena“.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika