22.11.2010. / 16:35

Autor: Hina

Moody's upozorava na moguće veliko snižavanje irskog rejtinga

"Očekujemo da će ukupna vrijednost paketa pomoći iznosit 80 milijardi do 95 milijardi eura", navodi se u bilješci

Brian CowenBrian CowenAgencija Moody's upozorila je u ponedjeljak da će najvjerojatnije biti prisiljena sniziti irski kreditni rejting za nekoliko stupnjeva s obzirom na troškove pomoći koju će toj otočnoj zemlji odobriti Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

"Sniženje za nekoliko stupnjeva, čime bi rejting Irske ipak ostao u kategoriji preporučljivoj za ulaganja, trenutno je najvjerojatniji ishod naše procjene“, objavio je Moody's u analitičkoj bilješci.

U agenciji ističu da su problemi u irskom bankovnom sustavu teži no što se procjenjivalo i da će troškovi spasonosnog financijskog paketa, dogovoreni u načelu, bez detalja, dodatno opteretiti irske javne financije.

Pritom je najava pomoći „važan korak na putu obnove povjerenja u irski bankarski sustav“, napominju u Moody'su.

"Očekujemo da će ukupna vrijednost paketa pomoći iznosit 80 milijardi do 95 milijardi eura", navodi se u bilješci.

Najava snižavanja kreditnog rejtinga povećala je rizik vezan za irske obveznice i obično najavljuje poskupljenje zaduživanja.

Pritom je prinos na irske državne obveznice već oštro porastao u proteklih nekoliko tjedana, da bi se u ponedjeljak ujutro smanjio zahvaljujući najavi pomoći.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika