22.11.2010. / 16:44

Autor: Nacional.hr

Sustav za praćenje sudskih predmeta (eSpis) uveden na 60 sudova u Republici Hrvatskoj

Novi sustav za upravljanje sudskim predmetima omogućit će trenutan uvid sudovima u predmete tijekom sudskih postupaka

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uspješno je završilo uvođenje sustava za praćenje sudskih predmeta (eSpis) na 60 sudova u Republici Hrvatskoj. Projekt vrijedan 2,9 milijuna eura financirala je Europska unija u sklopu PHARE 2006 programa. Uvođenje sustava na hrvatske sudove započelo je u studenom 2008. godine.

Projekt će doprinijeti reformi hrvatskog pravosuđa te zatvaranju poglavlja 23 pregovora s Europskom unijom kroz povećanje učinkovitosti i transparentnosti pravosudnog sustava te većoj zaštiti prava hrvatskih građana. Usvajanje modernih tehnologija u pravosuđu preduvjet je za privlačenje kapitala investitora u Republiku Hrvatsku čime se stvara zdrava okolina za ekonomski rast i pristup EU.

Novi sustav za upravljanje sudskim predmetima omogućit će trenutan uvid sudovima u predmete tijekom sudskih postupaka. Također, smanjit će vrijeme trajanja sudskog postupka te omogućiti bržu razmjenu podataka među sudovima i optimizaciju troškova. Primjenom algoritma za automatsku dodjelu predmeta sucima, eSpis će imati antikorupcijski učinak te će povećati povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe.

Projekt omogućuje pouzdano, efikasno i održivo upravljanje sudom i sudskim postupkom, poboljšanje sudskih aktivnosti temeljenih na uvođenju modernih tehnologija te kontinuirani razvoj vještina sudaca i sudskih zaposlenika temeljeno na metodologiji eUčenja.

Sustav se temelji na otvorenim industrijskim standardima. Ministarstvo pravosuđa RH implemetiralo je infrastrukturu sustava u suradnji s tvrtkom IBM Hrvatska

Vezane vijesti

Bryner: Budućnost poslovanja je na društvenim mrežama

Bryner: Budućnost poslovanja je na društvenim mrežama

Zvuči gotovo nevjerojatno ali trenutno u svijetu više od 845 milijuna ljudi koristi društvenu mrežu Facebook, a više od 350 milijuna Twitter. To su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika