Objavljeno u Nacionalu br. 784, 2010-11-23

Autor: Zrinka Ferina

KĆI NAPADA MOĆNOG PREMIJERA

Rat s ocem za vrh Milana

Barbara Berlusconi ulaskom u Upravu Milana planira srušiti svog oca s čela Uprave slavnog nogometnog kluba

Dolazak Barbare Berlusconi u klub
zaintigrirala je javnost zbog njenog odnosa s ocem, kojeg je često otvoreno kritizirala zbog seksskandala, a svoj imidž gradi i na javnom zagovaranju
morala i etike u poslu, što je protumačeno kao izravni sukob s ocemDolazak Barbare Berlusconi u klub zaintigrirala je javnost zbog njenog odnosa s ocem, kojeg je često otvoreno kritizirala zbog seksskandala, a svoj imidž gradi i na javnom zagovaranju morala i etike u poslu, što je protumačeno kao izravni sukob s ocemProšle je srijede iz nogometnog kluba Milan potvrđeno da Barbara Berlusconi planira zauzeti mjesto u Upravnom odboru kluba. Osim što je svoje zanimanje za NK Milan pokazala pojavljivanjem na utakmicama, ona se prošlog tjedna susrela i s potpredsjednikom kluba Adrianom Gallianijem, no još uvijek se ne znaju detalji njezina angažmana, iako je vrlo vjerojatno da 26-godišnja kći talijanskog premijera Silvija Berlusconija planira zamijeniti svoga oca na čelu Uprave kluba.

“Barbarin ulazak u klub pokazuje veliku važnost koju Milan ima za obitelj Berlusconi koja je uvijek bila oslonac klubu, te njihovu namjeru da ga zadrže u samom nogometnom vrhu”, stajalo je u službenom priopćenju kluba Milan. Nogometni klub Milan dio je Berlusconijeva poslovnog carstva Fininvest u čijem Upravnom odboru od svoje 19. godine sjedi i Barbara Berlusconi. Osim slavnog kluba Milan, u Berlusconijev imperij spada tvrtka Mediaset s tri komercijalne televizije, najveći novinski izdavač Mondadori, najveća talijanska marketinška agencija Pubblitalia, financijsko-osiguravajuća kuća Mediolanum, te kazalište Manzini.


VIJEST O ULASKU Barbare Berlusconi u Upravu NK Milana zaintrigirala je talijansku javnost ponajprije zbog njenog dinamičnog odnosa s ocem. Naime, ona je u posljednje dvije godine u nekoliko navrata otvoreno u medijima kritizirala premijerove seksskandale. K tome, Barbara Berlusconi svoj imidž gradi na javnom zagovaranju morala i etike u poslovanju što su mnogi protumačili kao izravno sukobljavanje s ocem koji je kao premijer čak pribjegao izmjenama zakona ne bi li se osigurao od suđenja zbog korupcije i sukoba interesa. Jedan ljevičarski talijanski list išao je toliko daleko da je Barbaru Berlusconi usporedio sa Staljinovom kćeri Svetlanom Allilujevom koja se odrekla oca i njegove diktature te pobjegla iz Sovjetskog Saveza. Oni manje euforični 26-godišnju nasljednicu očeva imperija pak nazivaju jedinom pravom opozicijom u Italiji.

BARBARA BERLUSCONI jedna je od petero djece Silvija Berlusconija. Iz braka s Carlom Elvirom Dall’Oglio, ima 44-godišnju kći Mariju Elviru i 41-godišnjeg sina Piera Silvija, a Barbara je najstarija iz njegova braka s glumicom Veronicom Lario, s kojom ima još i 24-godišnju kći Eleonoru te 22-godišnjeg sina Luigija. No čini se da Barbara najviše nalikuje svojoj majci Veronici Lario koja je još u doba braka s talijanskim premijerom pokazivala vlastitu volju: godinama je ljetovala odvojeno od supruga, živi u vlastitoj kući izvan Milana i jednom je prigodom čak natuknula da je na izborima glasala za centralnu ljevicu a ne za suprugovu stranku Forza Italia. Za svog oca Barbara Berlusconi je kazala da je “oduvijek bio neumoran radnik i stoga nikad nije imao vremena za obitelj. Dolazio bi nedjeljama, pa je podizanje obitelji spalo na moju majku, izuzetnu, iznimno inteligentnu i uravnoteženu ženu. Ona se uvijek borila za obitelj ali i za svoje ideje i odluke.“ Stoga ni ne čudi da je Barbara Berlusconi stala uz majku u vrijeme kad se brak njenih roditelja počeo raspadati.

IZ VEZE S BANKAROM
Giorgiom Valaguzzom 
Barbara Berlusconi ima dvojicu sinova,
trogodišnjeg Alessandra i
dvogodišnjeg EdoardaIZ VEZE S BANKAROM Giorgiom Valaguzzom Barbara Berlusconi ima dvojicu sinova, trogodišnjeg Alessandra i dvogodišnjeg EdoardaA počelo je prije četiri godine, kad je Veronica Lario preko novina tražila javnu ispriku svoga supruga nakon što je u javnosti zavodio Maru Carfagnu, bivšu manekenku i tvstarletu koju je kasnije imenovao ministricom u svojoj vladi, a koja mu ovih dana prijeti ostavkom. Međutim, razvod je zatražila tek nakon što je otkriveno da je Silvio Berlusconi za rođendan poklonio dijamantnu ogrlicu tada 17-godišnjoj Noemi Letiziji koja ga je posjećivala na partijima u njegovoj vili na Sardiniji. Takvo očevo ponašanje javno je osudila i Barbara kazavši da si političari ne mogu dopustiti razliku između javnog i privatnog života, te dodala: ”Šokirana sam. Dok sam ja odrastala, nikad nisam posjećivala starije muškarce.“ Međutim, nakon što je njezina majka u svibnju 2009. i službeno podnijela zahtjev za razvod braka, Barbara Berlusconi je pokušavala u javnosti smiriti strasti kazavši: „Ono što javnost ne vidi, to je da oni oboje strašno pate“.

IAKO SE U POSLJEDNJE vrijeme u javnosti pojavljuje kao oponent svome ocu, Barbara Berlusconi odrastala je kao tipična pripadnica bogate i moćne elite. Djetinjstvo je provela u 86 milijuna eura vrijednoj Villi Belvedere nadomak Milana koja je nakon razvoda pripala njenoj majci. Ljetovanja je provodila na obiteljskom imanju na Sardiniji poznatom po raskošnim vrtovima i s brojnim vilama za goste. Upravo tamo je 2002. prvi put dospjela u medije kao domaćica kćerima tadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina. Mediji su se njome bavili i kad se pojavila na debitantskom balu u hotelu Crillon u Parizu odjevena u Chanelovu večernju haljinu i u pratnji njemačkoga princa. A 2007. godine njen je otac navodno platio 20.000 eura da se ne objave njene neprimjerene fotografije snimljene ispred jednog noćnog kluba. I njezine poslovne i društvene aktivnosti su donedavna spadale u domenu lijepih i mladih nasljednica: s Francescom Versace, nećakinjom pokojnog dizajnera Giannija Versacea, osnovala je humanitarnu udrugu Milanska mladež. Udrugu su osnovale za pomoć žrtvama tsunamija koji je krajem 2004. poharao jugoistočnu Aziju, no kasnije su djelovanje proširile i na financiranje školarina za inozemne studente u Italiji. Kao ljubiteljica umjetnosti, Barbara Berlusconi je sudjelovala i u osnivanju galerije Cardi Black Box u Milanu. Prije dvije godine je zaintrigirala talijansku javnost svojim sudjelovanjem u debati na temu “Uloga poslovne etike u ekonomskim sustavima i upravljanju tvrtkama” na sveučilištu Bocconi. Tada je izjavila: “Sukob interesa u ovoj zemlji treba regulirati, pravila ispravnog ponašanja moraju se primjenjivati i nadgledati. Povratak etici najbolji je odgovor na aktualnu globalnu ekonomsku krizu.”

POTPREDSJEDNIK kluba Adriano Galliano (u sredini s Ibrahimovićem i
Robinhom), susreo se prošlog tjedna s
Barbarom BerlusconiPOTPREDSJEDNIK kluba Adriano Galliano (u sredini s Ibrahimovićem i Robinhom), susreo se prošlog tjedna s Barbarom BerlusconiKad su joj na to spomenuli oca nije se nimalo zbunila kazavši: “Istina je da sam Berlusconijeva kći ali to me ne sprečava da budem neovisna osoba i samostalno razmišljam. Ne mogu zanijekati svoje obiteljske korijene, ali ja idem svojim putem.” U privatnom životu je također odabrala manje konvencionalni put: iako tek ima 26 godina majka je dvojice sinova: trogodišnjeg Alessandra i dvogodišnjeg Edoarda, koje ima s 32-godišnjim Giorgiom Valaguzzom, bankarom nastanjenim u Londonu za kojeg se nije udavala. Prošle je godine diplomirala filozofiju na sveučilištu San Raffaele u Milanu i tvrdi da bi morao postojati jako dobar razlog da se upusti u politiku. Koliko jak razlog bi morala imati da se upusti u vođenje nogometnog kluba Milan, za koji je njen otac, bivši pjevač na kruzerima, napisao himnu, još nije poznato.

Vezane vijesti

Montolivo i Traore potpisali za Milan

Montolivo i Traore potpisali za Milan

Talijanski nogometni doprvak Milan potvrdio je u četvrtak da je u svoje redove doveo dvojicu veznjaka: Ricarda Montoliva (27) iz Fiorentine i Bakayea… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika