22.11.2010. / 18:50

Autor: Hina

Španjolska kaže da je Papina izjava o prezervativima "nedovoljna"

Španjolska vlada je u ponedjeljak kritizirala novu izjavu pape Benedikta XVI. o prezervativima ocijenivši je "nedovoljnom".

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Španjolska vlada je u ponedjeljak kritizirala novu izjavu pape Benedikta XVI. o prezervativima ocijenivši je "nedovoljnom".

Ramon Jauregui, ministar u premijerovu kabinetu zadužen za odnose sa Svetom Stolicom, rekao je da je Papina otvorenost da prihvati korištenje prezervativa u nekim slučajevima "tipična za Crkvu koja uvijek pomalo kaska za događajima".

Pozvao je Katoličku crkvu da dopusti opće korištenje prezervativa kako bi se spriječilo širenje HIV-a/AIDS-a i da prihvati spolnost kao nešto "prirodno".

Po izjavi iz nove knjige "Svjetlo svijeta: Papa, Crkva i znakovi vremena", Benedikt XVI. je rekao da je korištenje prezervativa prihvatljivo u nekim slučajevima, primjerice u prostituciji, gdje je korištenje kondoma prvi korak u preuzimanju odgovornosti za svoj život.

Papa je ipak osudio korištenje prezervativa kao banaliziranje spolnog čina i rekao da prezervativi nisu rješenje za sprječavanje širenja HIV-a.

Vlada španjolskog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera koja podupire istospolne zajednice i proširuje pravnu bazu za izvođenje pobačaja, nerijetko se sukobljavala s Katoličkom crkvom zbog njezinih stajališta o tim pitanjima.

Papa je u prigodi svog drugog pohoda Španjolskoj početkom studenoga stao u obranu tradicionalne obitelji i osudio je pobačaj.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika